Statenlid Ter Keurs (VVD) vindt voorstel Stoffer over Lelylijn "verbijsterend en ongepast"

Eric ter Keurs (VVD) © ANP
Het voorstel van Tweede Kamerlid Chris Stoffer om 1 miljard euro weg te halen bij de Lelylijn is niet in goede aarde gevallen bij de VVD. Volgens SGP'er Stoffer kan de reserve voor de Lelylijn wel wat kleiner, omdat de spoorlijn er vooralsnog toch niet ligt.
Eric ter Keurs, Statenlid van de VVD in Fryslân, vindt de uitspraak van Stoffer te ver gaan. "Verbijsterend is het enige woord dat te binnen schiet. Zo verschrikkelijk ongepast. Omdat hij op dit moment twee petten heeft, en dat heeft hij hem denk ik niet genoeg gerealiseerd."
Ter Keurs doelt daarmee op het feit dat Stoffer niet alleen Kamerlid is, maar ook formateur van het college van Fryslân.
Kaart van de Lelylijn © Omrop Fryslân
Stoffer wil het miljard van de Lelylijn gebruiken om verkeersknooppunt Hoevelaken aan te pakken. Hij deed het voorstel woensdag in de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Ter Keurs betwijfelt de logica van Stoffer, zegt hij.
"Het is geld dat geoormerkt is voor Fryslân door het kabinet. Dan is het ongelooflijk dat degene die hier in Fryslân het nieuwe college moet gaan formeren, dat juist die persoon vindt - op dit moment - dat je Fryslân wel een miljard kunt afpakken", zegt Ter Keurs.
Het is ook goed dat de staatssecretaris deze motie wil ontraden, want het is een hele dwaze motie.
Eric ter Keurs, VVD-steatelid
"Ik vind het best dat hij vindt dat zijn achtertuin, Hoevelaken, belangrijker is dan het verre Fryslân", gaat Ter Keurs verder. "Maar ga dat dan niet doen op het moment dat je hier formateur bent. Het is niet bevorderlijk voor zijn geloofwaardigheid."
Het VVD-Statenlid ziet ook wel in dat de Lelylijn er voorlopig nog niet ligt. "Maar op het moment dat je de reserve nu al gaat leegroven, wordt het in de toekomst nog moeilijker om er rijksmiddelen bij te gaan zoeken. Het is ook goed dat staatssecretaris deze motie wil ontraden, want het is een hele dwaze motie."