SGP-Kamerlid en formateur Stoffer wil een miljard euro weghalen bij de Lelylijn

Formateur Chris Stoffer © ANP
Tweede Kamerlid Chris Stoffer wil een miljard euro weghalen bij de Lelylijn om verkeersknelpunt Hoevelaken aan te pakken. SGP'er Stoffer deed dit voorstel woensdag in de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Volgens Stoffer kan de reserve voor de Lelylijn wel wat kleiner, omdat de spoorlijn er voorlopig toch niet ligt.
De oproep van Stoffer is opvallend, omdat het Kamerlid ook de formateur is van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Fryslân. Kabinet Rutte 4 heeft eerder 3 miljard gereserveerd voor de Lelylijn.
Volgens Chris Stoffer kan die reserve wel wat kleiner: "Je zou best kunnen zeggen: daar maak je twee miljard van, dan heeft dat ding nog dezelfde status want er moet nog gewoon een heleboel geld bij. Dan zou je een aantal andere projecten wel door kunnen laten gaan."

Korte termijn

Stoffer vindt dat er meer gekeken moet worden naar projecten die op de korte termijn resultaat kunnen opleveren. Helemaal omdat het Rijk en de provincie de aanvullende 9 miljard euro voor de Lelylijn toch nog niet bij elkaar kunnen brengen. Hij wil meer inzicht in waarom bepaalde projecten wel geld krijgen, en andere niet.
"Laten we even heel reëel zijn, als we kijken naar de toekomst bij provincies, en het rijk, daar is geen kwartje te halen. Dan zou je best kunnen zeggen, zet er twee miljard op voor de iemands tijd, dan kun je een hele poos studeren, want er moet ook nog een besluit worden genomen. Dan zou je zo'n project als Hoevelaken er even doorheen kunnen trekken."

Staatssecretaris raadt de motie af

Staatssecretaris Vivianne Heijnen zegt dat er hard gewerkt wordt aan het tracé van de snelle spoorlijn van Lelystad over Heerenveen en Drachten naar Groningen. Die plannen moeten volgend jaar klaar zijn. Het kleiner maken van de Lelylijn-reserve, zoals Stoffer voorstelt, vindt ze daarom geen goed plan.
"Ik zal het zeker ontraden, ik wil graag dat de drie miljard gereserveerd blijft", zegt Heijnen. "Spoorprojecten zijn projecten van de lange adem. Maar als zo'n lijn er eenmaal ligt dan ligt hij er ook voor honderden jaren en dan hebben mensen in dat gebied er ook heel lang profijt van."
Stoffer zal zijn voorstel donderdag in stemming brengen op de allerlaatste vergaderdag van de Tweede Kamer voor het zomerreces.
Tweede Kamerlid Chris Stoffer over het budget voor de Lelylijn