Klimaatactivisten houden 'die-in' in Holwert

Klimaatactivisten houden een die-in © RTV NOF
Zo'n 50 klimaatactivisten van Extinction Rebellion Fryslân en De Luchtfietsers hebben zich maandag verzameld in Holwert voor een 'die-in'. De activisten willen aandacht vragen voor de bedreiging die klimaatverandering vormt voor het leven op aarde.
Een die-in is een vreedzaam protest, waarbij mensen op de grond gaan liggen, waardoor het lijkt alsof ze dood zijn.
Exact om 12 uur ging het luchtalarm af. Volgens de klimaatactivisten is dit een klimaatalarm: "Door elke maand deze die-in bij een luchtalarm te herhalen, hopen we dat er steeds meer mensen bekend worden met het fenomeen die-in en de betekenis ervan", vertelt Saskia van der Linde, woordvoerder van Extinction Rebellion Fryslân.
Die-in voor het klimaat in Holwert
Voor de Luchtfietsers is dit een protest dat op de route ligt. De groep activisten is namelijk op weg naar Esbjerg, het laatste punt tot waar de Waddenzee loopt.
"Wij fietsen daarheen, omdat wij het Waddengebied als een soort symbool zien voor wat de klimaatcrisis allemaal doet. De zeespiegelstijging is iets wat allemaal op ons afkomt en dan dreigt het Wad te verdwijnen en dat zou erg zonde zijn. Daarom fietsen wij als de Luchtfietsers langs het hele Wad", zegt Dick Kuiken, een van de fietsers.
Er komt steeds meer bewustwording door dit soort acties, maar volgens Kuiken zullen er nog veel protesten nodig zijn.
"Het zal bij grote bedrijven, zoals Shell, nog langere tijd nodig zijn. Je merkt dat zij nog heel erg tegen die veranderingen zijn, omdat ze er veel geld aan verdienen. De verandering zet dus nog niet echt goed door, maar we moeten het met z'n allen doen en wij hopen op deze manier ons steentje bij te dragen."