Motregen en harde wind, maar de Afsluitdijk is weer even open voor fietsers en voetgangers

Voetgangers en fietsers op de vernieuwde Afsluitdijk © CAMJO media
Voor het eerst in vier jaar weer te voet of op de fiets de Afsluitdijk over. Dat kan dit hele weekend, maar wie er zaterdag als eerste bij wilde zijn stond wel een worsteling met de elementen te wachten.
De eerste fietser aan de Friese kant staat al voor achten klaar. Het is een man van middelbare leeftijd met een kletsnat blauw sportpak aan. Op het stuur van zijn 30 jaar oude fiets heeft hij provisorisch een zaklantaarn vastgebonden. Die was nodig, omdat zijn reis al om 01.15 begon. Hij heeft al 104 kilometer achter de rug, zegt hij: "Ik fiets vandaag van Groningen naar Heemskerk."
Hoewel het weer niet meezit is de Afsluitdijk één weekend geopend voor voetgangers en fietsers
Dan moet de man de weg nog over. En daarvoor heeft hij niet eens een racefiets. "Versnellingen? Ik heb er twee. De ketting erop en de ketting eraf", lacht hij, waarna hij zijn tocht vervolgt.

Kilometers hek

Vanaf acht uur kan er gebruik worden gemaakt van het nieuwe fietspad langs de Waddenzeekant van de dijk. Medewerkers van Rijkswaterstaat hebben tot in de kleine uurtjes doorgewerkt om alles voor elkaar te krijgen. Graafmachines zijn aan de kant gezet, scheppen opgeborgen en werklieden zijn voor twee dagen ingewisseld voor verkeersregelaars. "En er is drieënhalf kilometer aan hek geplaatst", legt Jaap Buitink van Rijkswaterstaat uit.
De Vierdaagse staak je toch ook niet omdat het regent?
Wandelaars op de Afsluitdijk laten zich niet tegenhouden door het slechte weer
De motregen en windstoten kunnen de wandelaars en fietsers niet tegenhouden. Vanaf de Friese kant hebben ze harde tegenwind: "Het weer? Waai, waai, waai. Moeilijk, moeilijk, moeilijk", concludeert een fietser.
Wandelaars zijn er ook. "Ik ben niet van zout, maar van zoet", zegt een man die zich niets aantrekt van de omstandigheden. "De Vierdaagse staak je toch ook niet omdat het regent?"
Voor wie het ook wat lijkt; de voorspellingen voor zondag zijn net wat beter. Ook dan is de Afsluitdijk nog open voor iedereen.