Tresoar blij met snijdersbank uit 1947: "Het is een zeldzaam exemplaar"

Tresoar in Leeuwarden is ontzettend blij met een bijzondere schenking. Het gaat om een zogenaamde snijdersbank uit 1947. Het komische zangstuk met illustraties is gemaakt voor het bruiloftsfeest van Cees Joustra en Bouk de Boer in café Bergsma in Easterein.
Op een rol behang van bijna 6 meter lang staat, in tekeningen, het leven beschreven van Cees. Van zijn geboorte tot en met zijn huwelijk met Bouk. Het stuk is geschonken door de zoon en dochter van het bruidspaar.
Tresoar krijgt unieke snijdersbank
"De naam is wel eens gevallen, snijdersbank, maar als kinderen hebben we hem nooit gezien", vertelt Jan Joustra, zoon van het bruidspaar. "We vinden het een heel bijzonder stuk. Onze kinderen hebben er geen binding mee. Het moet niet bij het oud papier belanden." Daarom hebben ze het geschonken aan Tresoar.
Snijdersbanken zijn een traditie in Duitsland, waar de liedvorm Schnitzelbank heet. Annemieke Nienhuis van Tresoar is blij met de schenking. "Er zijn weinigen in Nederland die zo'n snijdersbank in de collectie hebben. Het is een zeldzaam exemplaar."
Bij de tekeningen zijn zestien met de hand geschreven versjes in het Fries, zoals het verhaal van de eerste ontmoeting van het bruidspaar:
Kees-Bouk en Lip op de brêgge
Hy hie in famke lang op 't each
Bouk fan e timmerman
Dy't hy faaks yn syn dreamen seach
Wy wiet er alles van
Bij de brêge stienen Bouk en Lip
Kees sjocht dat mûnter stel
Toe Lip pak op "en ien en wip"
mei Bouk 't betonpead del
Hy hie in famke lang op 't each
Bouk fan e timmerman
Dy't hy faaks yn syn dreamen seach
Wy wiet er alles van
Bij de brêge stienen Bouk en Lip
Kees sjocht dat mûnter stel
Toe Lip pak op "en ien en wip"
mei Bouk 't betonpead del
De snijdersbank wordt eerst gerestaureerd, want het papier uit de jaren 40 is van slechte kwaliteit. Omdat het stuk niet vaak is bekeken, is het toch in goede conditie.
Volgens Klaas Roorda, de restaurateur, heeft dat te maken met de manier waarop de snijdersbank bewaard is. "Hij heeft altijd opgerold op zolder gelegen. Alleen aan de uiteinden kun je zien dat hij op stokken is gespijkerd, omdat ze hem omhoog hebben gehouden in café Bergsma tijdens de bruiloft."

Een van de mooiste versjes is dat over de Tweede Wereldoorlog. Cees zat in een werkkamp. Toen er brand uitbrak in zijn barak, ging hij met gevaar voor eigen leven terug om het portret van zijn geliefde Bouk uit de branden de barak te halen.

Als de restauratie klaar is, wordt de snijdersbank gedigitaliseerd, zodat toekomstige generaties de snijdersbank uit 1947 ook kunnen bekijken.
Van 3 tot 7 juli wordt de gerestaureerde snijdersbank tentoongesteld bij Tresoar in Leeuwarden.
