Fryslân staat stil bij slavernij: "Iedereen heeft eigen geschiedenis, samen vormen we de toekomst"

Publiek bij de herdenking © Omrop Fryslân
Voor de eerste keer vond er vrijdag een herdenking plaats van het slavernijverleden in Fryslân. In de tuin van keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden werd een ceremonie gehouden om stil te staan bij het leed dat aangedaan is met de Trans-Atlantische slavernij.
Burgemeester Sybrand Buma van de gemeente Leeuwarden was een van de sprekers. Hij stelt dat de herdenking iedereen aangaat. "Ieder heeft zijn eigen geschiedenis, maar samen vormen we de toekomst. Het gaat niet alleen om mensen uit landen waar slavernij was, we zijn allemaal Friezen, we horen er allemaal bij. Daarom moeten we dit samen doen."
Het zijn woorden waar spoken-wordartiest Sammy Shefa Idris zich bij aansluit. "We moeten praten in de wij-vorm, het is onze geschiedenis als Nederlanders."
Zo werd in Leeuwarden stilgestaan bij de slavernij
Sommige gemeenten hebben excuses aangeboden voor hun rol in de slavernij. Leeuwarden doet dat niet. "Het is nu belangrijk om samen te herdenken en er dus geen eigen accent bij te leggen. Excuses is aan de regering."
Op de herdenking kwamen veel mensen af, van allemaal verschillende achtergronden. Zaterdag wordt er weer stilgestaan bij de slavernij. Dan is het Keti Koti, dan wordt de afschaffing van de slavernij gevierd.