Energieboswachters beoordelen projecten zoals zonneparken op natuurkwaliteit

Marjo Vogel (L), Désirée en Leon van der Meulen © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Mensen dichter bij de natuur brengen. Dat is het idee van een nieuw project bij de Friese Milieu Federatie (FMF). Mensen die in de natuur geïnteresseerd zijn, kunnen een cursus volgen. Zij worden dan energieboswachters.
De energieboswachters volgen een cursus van twee maanden. Zij krijgen dan een opdracht om in een gebied naar de staat van de natuur te kijken. Zoals bij het zonnepark in de omgeving van Leeuwarden en Wergea.
Bij parkeerterrein Hemriksein liggen zonnepanelen naast de weg. "Het is eigenlijk een kaal veld met zonnepanelen", zegt energieboswachter Marjo Vogel. "Daar moet meer leven in, zoals met planten of gras dat niet wordt gemaaid."
Energieboswachters beoordelen natuurkwaliteit
Vogel is een van de mensen die de cursus tot energieboswachter heeft gevolgd. Samen met Leon en Désirée van der Meulen is ze bezig met het project bij Wergea. "Het gaat erom dat we kijken naar de staat van de natuur bij een project als een zonnepark", zegt Vogel.
"Er wordt een stap gezet naar een groener leven, maar toch kunnen er nog veel extra dingen worden gedaan. Er staat hier bijvoorbeeld een bijenhotel bij, maar er zit geen enkel insect in. Het leven van de natuur rondom het hotel is verloren en dan kunnen de dieren er ook niet leven."

Meedenkende burgers

De Friese Milieu Federatie houdt voor het tweede jaar op rij de cursus tot energieboswachter. Er zijn nu 30 energieboswachters in Fryslân. "Wij zien dat de komende jaren steeds meer wordt ingezet op zonneparken of andere varianten van energie", zegt Suzanna Bekkema van de FMF.
"Wij willen dan graag dat mensen kunnen meedenken over de invulling. Het loopt nu regelmatig scheef tussen wat de burgers willen en wat de overheid wil. Zo kunnen wij beide van elkaar leren."
Suzanna Bekkema van de Friese Milieu Federatie © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Leon en Désirée van der Meulen zijn trots op de titel energieboswachter. "We halen het eten uit de natuur", zegt Leon. "Wij moeten als mens dus goed passen op de natuur. Ik wilde mijn steentje bijdragen en hoop dat zo te kunnen doen."

Groene parken in plaats van kaal veld

De FMF is bezig om de energieboswachters meer op de kaart te zetten. "Wij zijn met gemeenten en ontwikkelaars in overleg over wat wij kunnen betekenen voor hen", zegt Suzanna Bekkema.
"Wij zullen niet met een vinger wijzen, maar willen juist helpen in de opbouw van zonneparken. De energieboswachters hebben veel kennis en dus kunnen toekomstige ontwikkelaars hun hulp gebruiken. Dat we groene parken krijgen in plaats van een kaal veld."