Tilja Jansma van Nij Beets naar Frankrijk: "Zonder kachel was het eerst wel fris"

Tilja en Jappie wonen in Frankrijk © Tilja Jansma
Tilja en Jappie uit Nij Beets kochten een huis in Frankrijk dat acht jaar lang leeg had gestaan. Dus, handen uit de mouwen en aan het werk. Na een paar maanden hadden ze pas een kachel. Het was winter en er lag sneeuw.
Sinds een half jaar woont Tilja Jansma uit Nij Beets samen met haar partner Jappie in Montel-de-Gelat in Frankrijk. Het dorp ligt in het hoger gelegen gebied Centraal Massief dat zich van Midden-Franrijk uitstrekt naar het zuiden.
Tilja werkte in Fryslân bij de gemeente. Ze is eerder met pensioen gegaan om haar dromen waar te maken. Het wonen in Frankrijk bevalt goed. "Dit wilden we eigenlijk altijd al. Op vakanties hadden we gezien dat het een prachtig land is met aardige mensen. Het is er vaak mooi weer en de natuur is geweldig."
Nu is Frankrijk een groot land. Hoe gingen ze op zoek naar een huis en vooral waar? Tilja en Jappie hadden een paar eisen. Een huis dichtbij een dorp met een dokter en een bakker, en niet te ver rijden vanuit Fryslân voor hun zeven kinderen, als die op bezoek zouden komen.
Meer in het Centraal Massief, Frankrijk © Tilja Jansma

Massif Central: meren, bergen, heuvels en bossen

Het zuiden van Frankrijk viel af, want daar is het hun te warm. Midden-Frankrijk is goed te doen. zo vonden ze. "In het Massif Central heb je van alles: meren, bergen, heuvels en bossen, noem maar op."
De keuze viel op een groot, vrijstaand huis in Montel-de-Gelat met een vrij grote tuin. Het huis is tegen een heuvel aan gebouwd. Het loopt af en daarom zitten er ramen in de kelderkamers onder de woonruimtes. Tilja en Jappie hebben ieder een eigen kelderruimte. Ze kunnen daarvandaan zo de tuin in stappen.

Eerst nog geen verwarming

Het huis had acht jaar leeggestaan. Er moest heel veel aan gedaan worden en dat opknappen doen ze zelf. Het is nog niet klaar. Ze trokken in het huis aan het begin van de winter. Toen was er nog geen verwarming. Dat betekende: werken met de jas aan. Pas na ongeveer een maand hadden ze een werkende houtkachel. In de tussentijd woonden ze in de camper en in een vakantiehuisje.
Het dorpje Montel-de-Gelat © Tilja Jansma
In januari was het echt winter met temperaturen tussen de 0 en -10 graden, vertelt Tilja. In februari ging het een stuk beter met de temperatuur. Ze konden soms zelfs wel eens buiten zitten. Maar in maart deed de kou opnieuw haar intrede.
"Mensen die hier wonen, vertelden ons dat er normaal een halve meter sneeuw ligt. Dat hebben we nu niet gehaald. Met 15 centimeter hield het wel op. Nu word je wel warm van werken, maar toch: het is flink fris geweest."
Het huis is nog niet helemaal klaar, al hebben tegenwoordig wel alle kamers verwarming. "We zijn klaar voor de komende winter."
De tuin van Tilja en Jappie © Tilja Jansma
Tilja houdt haar avonturen bij op haar eigen website. Ze plaatst elke week een nieuw verhaaltje met foto.
Tilja en Jappie wonen nu een half jaar in Montel-de-Gelat. Op de vraag wat ze mist aan Fryslân moet Tilja na even nadenken bekennen: "Eigenlijk niet zoveel. Soms heb ik wel eens zin in een dropje, maar dat is niet typisch Fries. Bovendien, we zijn de afgelopen maand nog in Fryslân geweest. Dan zie je iedereen weer. Nee, we hebben nog niets gemist."