De Afsluitdijk is komend weekend weer even open voor fietsers en wandelaars

© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Voor even kan het weer: fietsen en wandelen over de Afsluitdijk. En dan ook nog eens over een aantal stukken fietspad buitendijks. Er wordt nog hard gewerkt aan het nieuwe fietspad en het is nog lang niet klaar, maar echte liefhebbers kunnen zich komend weekend uitleven op de weg van 32 kilometer lange weg.
Afsluitdijk open voor fietsers en wandelaars
De weg was voor fietsers en wandelaars in augustus 2019 voor het laatst toegankelijk. Toen was dat voor een paar weekenden. Nu volgt weer een weekend. Van 's ochtends 8.00 tot 's avonds 18.00 uur is de weg open.
Het is een pittige logistieke klus voor Rijkswaterstaat. Lang niet alles is klaar en er zijn behoorlijk wat bouwplekken. De veiligheid van de gebruikers moet gegarandeerd zijn. Er worden daarom veel hekken geplaatst zodat mensen niet op plekken belanden waar ze niet moeten komen.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Het zal de laatste keer zijn dat de weg wordt geopend voor fietsers en wandelaars terwijl er nog aan de weg wordt gewerkt. Pas begin 2024 wordt verwacht dat het meeste werk aan het fietspad klaar is. Dan kan er weer gebruik van worden gemaakt.
De fietsersbond is daar niet tevreden over. Kees Mourits van de bond zou graag willen dat de weg vaker open gaat voor fietsers. En dat er dan geen auto's overheen kunnen. De balans is volgens hem zoek.
Kees Mourits van de fietsersbond © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Hij ziet de weg voor het eerst in het echt en is wel erg enthousiast. "Een heel mooi pad!" Op de vraag waarom zo'n lang stuk weg zo mooi is om te fietsen is zijn antwoord: "Het is een icoon!"
Volgens hem en ook Jaap Buitink, de verkeersdeskundige van het project, komen er waarschijnlijk duizenden mensen af op het fietsweekend. "Mensen willen natuurlijk als eerste over het nieuwe fietspad van de Afsluitdijk fietsen."
Jaap Buitink, verkeersdeskundige van het project © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Voor wie er op de e-bikekomt: goed opladen. Er zijn geen laadpalen, zegt Jaap Buitink: "Nee die zijn er niet, dus dan maar proberen voor de wind over de dijk te gaan."