PvdA-gewest Fryslân steunt besluit Hamstra om uit coalitie te stappen

Lang niet iedereen had een zitplaats tijdens de drukbezochte PvdA-avond in Stiens © Omrop Fryslân
Het gewest Fryslân van de Partij van de Arbeid steunt het besluit van fractievoorzitter Edou Hamstra om uit de coalitie met BBB, CDA en ChristenUnie te stappen. Het breekpunt was minder geld voor cultuur en natuur.
Op een drukke en extra lange ledenbijeenkomst in een te kleine vergaderruimte zei Hamstra vrijdagavond 'dat idealen voor de Partij van de Arbeid belangrijker zijn dan macht'.

'Mondeling akkoord was een grote fout'

Hamstra gaf wel toe dat zij maandagavond 'een grote fout' heeft gemaakt door mondeling akkoord te gaan met een coalitieakkoord, maar dat ze al heel snel een 'Rutte 2'-gevoel kreeg bij de coalitie met de 'drie conservatieve partijen'. In het kabinet Rutte 2 deed de PvdA volgens Hamstra te veel water bij de wijn, wat later ook werd afgestraft door de kiezers.
Die fout wilde ze nu niet maken. "Op politiek vlak en op idealen was dit helemaal geen team. Idealen gaan bij ons voor macht. Fryslân heeft een sterke oppositie nodig."

Coalitie mislukt

De Statenfractie trok dinsdagochtend de stekker uit de coalitie vanwege de bezuinigingen op cultuur en natuur. Voor de drie beoogde coalitiepartners kwam dat besluit als een donderslag bij heldere hemel. De PvdA werd 'onbetrouwbaar' genoemd. Echter, de PvdA kon volgens Hamstra niet anders. In De Nije Skalm in Stiens kreeg Hamstra vrijdagavond applaus voor haar toelichting.
"Het had misschien eerder gekund, maar wat mij betreft is dit een heel goed besluit. Ik vind het heel dapper van Edou dat ze dit zo heeft gedaan. De PvdA mag blij zijn met zo'n frontvrouw", zegt Anton Pieters van de PvdA Smallingerland.
Voormalig Statenlid Wanda Ottens uit Heerenveen vindt het volledig onterecht dat de Friese PvdA nu door anderen 'onbetrouwbaar' wordt genoemd. "Dat zie ik helemaal niet zo. De PvdA heeft haar best gedaan om bestuursverantwoordelijkheid te nemen en dat is helaas niet gelukt. Meebesturen heeft natuurlijk voordelen. Maar als je daarbij je waarden kwijtraakt en niet kunt doen waarvoor je bent opgericht moet je stoppen."
Begroting kwam laat aan de orde. Toen zagen we pas dat er minder geld naar cultuur en natuur zou gaan.
Edou Hamstra, PvdA
Pas toen in de formatie werd gesproken over de provinciale begroting werd het de PvdA duidelijk dat het wel eens moeilijk zou kunnen worden om tot een akkoord te komen. "Het was een fout om in de formatie pas zo laat over de begroting te spreken. Toen zagen we pas dat er minder geld naar cultuur en natuur zou gaan. Dan kunnen er nog zulke mooie dingen in het coalitieakkoord staan. Als je dan niet kunt leveren, schiet je er niet veel mee op", zegt Hamstra.
Het was voor de PvdA aanleiding om vorige week vrijdag een 'strategisch beraad' te beleggen met een aantal partijprominenten om mee te denken over de dilemma's in de formatie.
"We hebben toen gesproken over de vraag hoe rekbaar we zijn", vertelt oud-burgemeester Roel Sluiter uit Harlingen. "Toen er is ook gezegd: Als het niet kan, dan kan het niet. Als je te ver van je idealen en standpunten afdwaalt, moet je stoppen."

Groepsproces

Sluiter staat daarom achter het besluit van Hamstra en de Statenfractie. "De manier waarop had ietsje beter gekund, maar ik snap ook wel hoe zoiets werkt. Je zit in een groepsproces en hoopt tot het laatste moment dat je er uitkomt. Ik vind het wel heel erg krachtig om het dan toch niet te doen. Je kunt er beter nu uitstappen dan later vier jaar lang uitleggen waarom je besluiten neemt die je zelf niet wil. Edou heeft dat vanavond heel goed uitgelegd."
Sluiter denkt dat de FNP het niet makkelijk krijgt in een coalitie met BBB, CDA en ChristenUnie. "Die vinden taal, cultuur en mienskip hartstikke belangrijk. Laat maar zien hoe belangrijk je dat vindt, denk ik dan. Van onze kant kunnen ze rekenen op stevige oppositie."
Luister naar Pieters, Ottens en Sluiter