Schade door kat in gemeentehuis Noardeast-Fryslân veel groter dan gedacht

Waterschade in een deel van het nieuwe gemeentehuis © Gemeente Noardeast-Fryslân
De ongelukkige aanwezigheid van een kat bij de verbouwing van het gemeentehuis in Dokkum heeft geleid tot veel meer schade dan eerst werd gedacht.
Op dit moment wordt de schade hersteld en worden de kosten in kaart gebracht, dit is een verzekeringskwestie. Voorzichtige schattingen plaatsen de kosten tussen de 200.000 en 250.000 euro. Wethouder Bert Koonstra had het aanvankelijk over enkele tienduizenden euro 's.
Onlangs heeft de FNP-fractie van Noardeast-Fryslân vragen gesteld over het opmerkelijke incident, dat nationale en internationale aandacht in de media heeft gekregen. De partij wilde graag de details weten van het opvallende nieuws.

Snel en slim

Een medewerker van de gemeente heeft geconstateerd dat de kat in het gebouw zat. Het beestje was zo snel en slim dat het niet lukte om hem te vangen. Daarom is besloten om het gebouw af te sluiten.
Er is geen bewijs dat de kat de kraan heeft opengedraaid. Ook is hij niet op heterdaad betrapt. De mogelijkheid dat iemand vergeten is de kraan dicht te draaien of dat er een leiding gesprongen is, wordt echter uitgesloten.

Nieuwe wanden en vloeren

Bij het afsluiten van het gebouw is vastgesteld dat de ruimte droog was en de kraan niet open stond. De betrokken medewerkers kunnen evenmin verantwoordelijk worden gehouden voor het opsluiten van de kat, omdat ze er niet in slaagden hem te vangen.
Als gevolg van deze tegenvaller zal het herstellen van de schade doorgaan tot mogelijk oktober. Er moeten onder andere wanden en vloeren worden vervangen.