Ameland verbijsterd dat Wagenborg dienstregeling mag afschalen van staatssecretaris

© ANP
Burgemeester en wethouders van Ameland vinden het onbegrijpelijk dat rederij Wagenborg met ingang van dinsdag een versoberde dienstregeling invoert. Dat gaat in tegen het advies van de gemeente en diverse consumentenorganisaties, zegt het college.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft begrip voor de wijziging van de dienstregeling en zal die de komende zes weken toestaan, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. In de tussentijd loopt er een onderzoek naar andere mogelijkheden, dat wordt uitgevoerd door het Maritieme Research Institute Netherlands (MARIN).
De staatsecretaris zal onderzoeken hoe vaak de veerboot van en naar Ameland kan. De vaargeulen zijn nu te smal en daardoor kunnen boten elkaar niet veilig voorbij varen. Wagenborg beroept zich op 'overmacht'
Wagenborg Passagiersdiensten © Omrop Fryslân, Sian Wierda
De problemen met de vaargeul spelen al een langere tijd. Ook al wordt er geregeld gebaggerd, toch slikt de vaargeul helemaal dicht. De eilanders maken zich daar zorgen over, omdat ze volledig onafhankelijk zijn van de vaardienst. Het eiland Schiermonnikoog ervaart ook problemen, maar daar hoeven geen drastische veranderingen in de dienstregeling plaats te vinden.
De gemeente Ameland heeft grote zorgen over de gevolgen van deze beslissingen en ook over de timing van het wijzigen van de dienstregeling, zo aan het begin van het zomerseizoen.
Boargemaster Leo Pieter Stoel fan Amelân © Omrop Fryslân
"Het besluit van de staatssecretaris heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid, betrouwbaarheid en daarmee de leefbaarheid en het toerisme op Ameland", zegt burgemeester Leo Pieter Stoel.
"We hebben er alle begrip voor dat er veiligheidsonderzoeken gedaan worden, maar om de dienstregeling onder het mom van overmacht zo ingrijpend te laten wijzigen voordat de resultaten van deze onderzoeken beschikbaar zijn, creëert onnodige onrust en chaos."