FNP vervangt PvdA bij coalitie-onderhandelingen, VVD zeer teleurgesteld

Sijbe Knol (FNP) © Hoge Noorden / Jacob van Essen
De FNP gaat volgende week aanschuiven bij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie met BBB, CDA en ChristenUnie. Dat heeft informateur Chris Stoffer vrijdagmiddag geadviseerd.
Volgens hem zijn zowel de VVD als de FNP een geschikte kandidaat om mee in gesprek te gaan. De doorslag gaf dat de FNP vier zetels heeft, één meer dan de VVD.
Volgende week zullen de gesprekken starten. Chris Stoffer zal ook de rol als formateur op zich nemen en het werk van oud-formateur Oebele Brouwer overnemen. De inzet is om de formatie klaar te hebben voordat het zomerreces begint.
"Fryslân moet worden bestuurd", zo schrijft de FNP aan haar leden. "Door mee aan het roer te zitten kun je meer tempo maken dan dat je van de oever oproept hoe het moet. Maar wij liggen niet op onze knieën voor de deur om mee te mogen doen. Het is graag of niet."
De partij geeft aan dat er punten in het coalitieakkoord staan die goed bij hen passen, maar dat er nog wel verder moet worden gesproken over zaken.

VVD begrijpt er niets van

De Friese VVD laat in een eerste reactie weten 'niets te begrijpen' van de keuze voor de FNP. "Deze keuze is programmatisch niet logisch", zegt Statenlid en VVD-onderhandelaar Eric ter Keurs. Hij noemt de extra informatieronde met Chris Stoffer 'een wonderlijk theater'.
"Wij begrijpen het echt niet. Als die ene zetel het belangrijkste argument is, was die informatieronde van donderdag niet nodig." Ter Keurs wil aanstaande woensdag bij het spoeddebat over de formatie de formerende partijen om opheldering vragen.
Ter Keurs wijst erop dat de Lelylijn naar Leeuwarden en Groningen in het nieuwe coalitieakkoord staat als belangrijke aanvulling op de Friese infrastructuur. "De FNP heeft daar alleen maar oppositie tegen gevoerd. Gaan ze daar nu ineens wel voor tekenen? Ik ben zeer benieuwd."