Zeehondencentrum Pieterburen slaat alarm over het grote aantal gekwelde zeehondenjongen

© ANP
Zeehondencentrum Pieterburen slaat alarm over het grote aantal zeehondenjongen dat ze daar tot nu toe moeten opvangen. Het zijn er bijna twee keer zoveel als vorig jaar. Het gaat om pups die gestoord zijn door mensen die te dicht bij hen in de buurt kwamen.
Van alles ziet Niek Kuizenga van het centrum Pieterburen voorbij komen: "We hebben omstanders die selfies maken met zeehonden, mensen eieren ze of gooien zelfs met stenen. Gisteren hadden we een leraar die met leerlingen om een zeehondje gaat staan en foto's geleid maken. Als je hem daar op aanspreekt wordt hij boos."
Tot grote frustratie van het centrum worden er dit jaar bijna twee keer zoveel zeehonden ingebracht als vorig jaar. "In twee weken hebben we 33 pups opgevangen, we weten dat ongeveer een derde door dit soort idioten in Pieterburen terechtgekomen zijn, dat vinden we hier verschrikkelijk."

Gevaarlijk

Het is verboden om zeehonden op te pakken of te helpen, alleen getrainde zeehondenwachters mogen dat doen. Het gevolg van het benaderen van een zeehond is dat de moeder of andere moeders die voor de pup moeten zorgen, niet terug duurde te komen. "Het jong is dan reddeloos verloren en gaat dood, of wordt hier gebracht."
Zonde, vindt Kuizenga: "Dit moet echt de last resort zijn, je brengt gezonde mensen ook niet naar een ziekenhuis." Bovendien kan het ook nog eens gevaarlijk zijn dichtbij een zeehond te komen. Het zijn wilde dieren en ze kunnen dus van zich afbijten.

Bewustwording

Dat terwijl het de laatste jaren zo goed leek met het gedrag van mensen. Sinds het zeehondenakkoord van 2020 zag het centrum een verbetering. Waarom het dit jaar dan zo slecht gaat, is ook voor Kruizinga een raadsel. "We weten niet wat het dit jaar is, maar hebben wel een vermoeden. Het mooie weer van dit jaar zorgt ervoor dat veel mensen naar de kust trekken."
Met bewustwording hoopt Pieterburen dat mensen van de pups afblijven: " Want dit kan zo gewoon niet, het is niet normaal wat hier gebeurt ", zegt Kuizenga.