UNESCO heeft zorgen over gaswinning Waddenzee: komt in september met rapport

UNESCO heeft zorgen over gaswinning onder de Waddenzee en komt in september met een rapport. Dat zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. Hij roept de kamerleden en staatssecretaris daarom op geen haast te maken met een besluitvorming.
"Dit wordt besproken in Saoedi-Arabië met achttien VN-landen. Het kan leiden tot allemaal nieuwe instructies", zegt Petersen. De NAM zou graag zien dat er voor de zomer een akkoord ligt, maar dat zou volgens de Waddenvereniging niet handig zijn.
Petersen: "Het zou gek zijn om snel een besluit voor de zomer te nemen terwijl misschien in september UNESCO of later in oktober het KNMI heel andere inzichten geeft over de plannen en het besluit misschien heel anders zou moeten zijn."
In strijd met werelderfgoedstatus
In een brief schrijft de directeur van UNESCO dat ze nog steeds informatie van derde partijen krijgen die met mijnbouwprojecten voor fossiele brandstoffen in de Waddenzee te maken hebben. Die kunnen negatieve invloed hebben op werelderfgoed 'Waddenzee'.
Hij schrijft dat dit in strijd is met de werelderfgoedstatus. Maar dat hij er vertrouwen in heeft dat de Nederlandse overheden de beste keuze maken met lopende projecten, zoals Ternaard. Een keuze die de Waddenzee zal beschermen voor de toekomstige generaties.
Wanneer valt het besluit over Ternaard?
Er komt nog een Kamercommissie over de mijnbouwplannen van het ministerie van Economische Zaken in de Waddenzee. Petersen heeft van tevoren duidelijk advies gegeven: maak pas een keuze over de gaswinning in Ternaard als alle recente informatie compleet is. Zoals het rapport van UNESCO, maar ook een rapport van het KNMI dat in oktober wordt verwacht.
"We hebben 9 jaar gewacht, we kunnen best nog wel een paar maanden wachten. De wereld is veranderd sinds 2014 toen de NAM deze aanvraag bekend maakte en we weten met zijn allen dat we ontzettend zuinig moeten zijn op onze natuur en dat we heel hard moeten werken aan een andere manier van energievoorziening", zegt Petersen.