Fries slavernijverleden krijgt plek in geschiedenislessen: "Het werkt nog door in samenleving"

De presintaasje fan it lesmateriaal oer it Fryske slavernijferline © LEO Middelsé, Ilona de Vries
Voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs is er nieuw lesmateriaal gemaakt over het Friese slavernijverleden. De lancering was woensdag in Tresoar in Leeuwarden.
Aanleiding voor de nieuwe lesstof is het jubileum dat volgend weekend onder meer in Leeuwarden wordt gevierd. Dan is het 150 jaar geleden dat slavernij in Nederland werd afgeschaft.
De update van Friese geschiedenislessen is een samenwerking tussen GeschiedenisLokaal Fryslân, Historisch Centrum Leeuwarden, Tresoar en NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden.
Ondanks de verre geschiedenis, is slavernij nog steeds een actueel thema, zegt Yteke van der Vegt van Geschiedenis Lokaal Fryslân en het Historisch Centrum Leeuwarden.
Volgens haar komen er ook veel vragen binnen van docenten die graag met het onderwerp aan de slag willen in de klas, maar niet weten hoe. Daar moet dit project handvatten voor bieden.
Het uiteindelijk doel is bewustwording, zegt Van der Vegt: "Dat je begrijpt dat slavernij geen ver-van-mijn-bed-show is, maar gewoon bij jou om de hoek. En dat het nog steeds doorwerkt in de samenleving. Dat mensen door dat verleden nog steeds gediscrimineerd worden."