Ondernemers moeten creatief omgaan met veranderingen dienstregeling Wagenborg

© Omrop Fryslân
Nu de veerboten van Wagenborg minder zullen varen denken ondernemers op Ameland al na over veranderingen en aanpassingen. Er zullen minder toeristen op het eiland kunnen komen en dat heeft weer consequenties voor de werkgelegenheid.
Bij vakantiepark Klein Vaarwater in Buren zijn al telefoontjes binnengekomen van gasten die zich afvragen of ze deze zomer wel op het eiland kunnen komen. Voor directeur Jaap Wouters kwam het voornemen van Wagenborg onverwacht.
"In eerste instantie is dat natuurlijk even schrikken. Aan de andere kant proberen we ook rustig te blijven, na te denken. Stel dat het scenario doorgaat, wat betekent dat voor ons en onze operatie?"

Schakelen

Volgens Wouters heeft toerisme een grote betekenis voor het eiland en dus is een goede verbinding belangrijk om te borgen. In de tussentijd moeten de ondernemers zich dus aanpassen aan de voorgestelde veranderingen.
Veerdienst Ameland
Wouters: "We proberen de onrust weg te nemen bij de gasten, kijken of we de reserveringen om kunnen boeken, andere aankomst- of vertrekdagen aan kunnen bieden, gasten kunnen opvangen die al vroeg met de boot komen of juist heel laat."
Marcel Ridder heeft een transportbedrijf op Ameland en kijkt met zijn medewerkers naar alternatieven nu er boten dreigen uit te vallen. "De veranderingen raken ons wel. We komen niet in de allergrootste problemen, maar we moeten wel schakelen."
Zo zou het transportbedrijf de vroegere boot en de latere boot (om 04.30 uur en 21.30) kunnen nemen. Dat komt neer op een langere werkdag voor de medewerkers. Of Ridder dan nog uitkomt met de medewerkers die hij nu heeft, is niet duidelijk. "Dat wordt een logistieke puzzel, ik hoop dat we daar uit kunnen komen met de firma."

Staatssecretaris

De meest gunstige optie zou voor hem zijn dat twee boten achter elkaar aan varen. Daarvoor zou een wachtplek in Holwert moeten worden gemaakt. Rijkswaterstaat is daar al mee bezig, zegt Ger van Langen, directeur van Wagenborg.
Ger van Langen, direkteur rederij Wagenborg © Omrop Fryslân
De keuze voor de maatregelen is niet zomaar genomen, licht Van Langen toe: "We hebben dit in heel nauw overleg gedaan met onze kapiteins. En die raden ons ook aan deze maatregelen te nemen. Natuurlijk staan wij zelf ook onder druk, onze kapiteins zijn onderdeel van onze gemeenschap en die worden daar op aangesproken. Diezelfde gemeenschap gaat er ook vanuit dat wat wij doen veilig is."
Rederij Wagenborg en het eiland verwachten uiterlijk 23 juni reactie van het Rijk op het voorstel. De dienstregeling volgens het nieuwe voorstel zou dan op 27 juni in kunnen gaan en eerst tot en met 31 december zo blijven.