Cambuur shopt opnieuw in Alkmaar: Fedde de Jong komt over van AZ

Fedde de Jong © Dijks Fotografie, Anne Waterlander
Fedde de Jong maakt de overstap van AZ naar SC Cambuur. De middenvelder is de tweede aanwinst van de Leeuwarders en tekent een contract voor drie jaar.
De 20-jarige voetballer heeft ondanks zijn Friese voornaam geen band met de provincie. Hij komt uit Uitgeest, een dorp in Noord-Holland. Zeven jaar geleden kwam hij in de jeugdopleiding van AZ terecht. Daar groeide hij door tot Jong AZ.
Hij speelde 78 wedstrijden in de eerste divisie en debuteerde ook voor het eerste elftal. Tot een definitieve doorbraak in Alkmaar kwam het niet. "Ik ben toe aan een volgende stap en wil het jeugdvoetbal achter me laten", legt De Jong uit.
De middenvelder kwam afgelopen seizoen tot twee duels in de hoofdmacht van de Alkmaarders. "Ik wil gewoon in een eerste elftal voetballen en bij AZ was dat nog niet aan de orde. Vandaar dat ik deze stap wilde maken."
Fedde de Jong en Etiënne Reijnen over de transfer van de middenvelder
De Jong maakte deel uit van het succesvolle jeugdteam van AZ dat afgelopen seizoen de UEFA Youth League won, zeg maar de Champions League voor jeugdteams. Daar had hij met Jan Sierksma een Friese coach, die eerder ook voor Cambuur werkte.
Hij heeft zijn oude trainer niet om informatie gevraagd. "Maar hij heeft me een berichtje gestuurd dat ik altijd bij hem kan aankloppen als ik ergens hulp bij nodig heb", zegt De Jong over Sierksma. "Ik heb een goede band met de trainer."

Groot talent

Etiënne Reijnen, technisch directeur van Cambuur, is blij met het aantrekken van De Jong. Hij noemt hem een groot talent. "Hij is geschoold door AZ en dat zie je terug in zijn spel. Hij is dynamisch, 'box-to-box' en heeft een enorm loopvermogen. Dat kan hij combineren met assists en goals."
De speler had in Alkmaar nog een doorlopend contract. Of Cambuur een transfersom voor hem heeft betaald, wil Reijnen niet zeggen.
Het is niet de eerste speler die overstapt van (Jong) AZ naar Cambuur. In de afgelopen jaren bewaarden Jamie Jacobs, Mees Hoedemakers en Maxim Gullit hetzelfde pad.
Het is precies wat we zoeken: Jongens die energie leveren aan het team.
Etiënne Reijnen over nieuwe speler Fedde de Jong
De Jong is een speler die in het nieuwe Cambuur past, dat Reijnen voor ogen heeft. In de Sportcast van Omrop Fryslân zei hij dat de club komend seizoen aanvallend voetbal moet spelen, zodat de band met het publiek verbetert.
"Het is precies wat we zoeken: Jongens die energie leveren aan het team. Jonge jongens met een missie die naar de top willen", vertelt Reijnen. "Laat dit voor hem een mooie tussenstap zijn om zijn traject een vervolg te geven."
In de woorden van Reijnen kan De Jong zich wel vinden. Hoe zou hij zichzelf omschrijven? De Jong: "Ik probeer belangrijk te zijn in het scoren en assists geven. Ik werk hard, kan het team op sleeptouw nemen en dat ben ik ook van plan hier te doen."
Fedde de Jong op weg naar een doelpunt als speler van Jong AZ © Orange Pictures
De Jong is de tweede aanwinst van de Leeuwarders voor het nieuwe seizoen, na keeper Yanick van Osch die transfervrij overkomt van Fortuna Sittard. Reijnen verwacht op korte termijn nog één of twee nieuwe spelers. "Er gaan meer spelers aankomen."
Qua spelers die mogelijk vertrekken, is het rustig, al wordt er wel voorzichtig geïnformeerd naar Alex Bangura. Concreet is die interesse echter nog niet.