Festival Welcome to he Village stopt: "In Leeuwarden geen stip op de horizon"

© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Na tien jaar komt er een einde aan Welcome to the Village. Het festival mocht niet meer worden gehouden in recreatiegebied de Groene Ster bij Leeuwarden en was op zoek naar een nieuwe locatie. Dat is niet gelukt, zegt de organisatie, en daardoor houdt het festival op te bestaan.
"We hebben de afgelopen twee jaar gezocht naar een geschikte locatie om Welcome to The Village door te zetten, maar elke keer liepen we tegen muren op", zegt artistiek leider Eva van Netten. "Binnen de huidige structuren en alle zwaarte rondom de vergunningen blijkt er in Leeuwarden geen stip op de horizon om naartoe te werken."
Er werd al jaren gevochten tegen de vergunningen voor festivals in het Groene Stergebied, omdat die in strijd zouden zijn met natuurbelangen. In december was al duidelijk dat de editie van dit jaar niet zou doorgaan, omdat er geen alternatieve locatie kon worden gevonden.
Artistiek leider Eva van Netten van festival Welcome to the Village © Omrop Fryslân
De festivalorganisatie zegt boos, teleurgesteld en verdrietig te zijn nu het niet meer door kan gaan, maar ook trots op wat het de afgelopen jaren heeft neergezet.
De eerste editie van Welcome to the Village was in 2013. Drie jaar later werd het uitgeroepen tot het meest innovatieve festival van Nederland. Door de jaren heen stonden tal van nationale en internationale artiesten op de programmering, zoals Franz Ferdinand, De Staat, Wende Snijders en Mark Lanegan.