Buren van verdronken jongetje bij Sneek zamelen geld in voor zijn begrafenis

Rekreaasjegebiet De Potten by Snits © Omrop Fryslân
De buren van het jongetje dat zaterdag is verdronken bij recreatiegebied De Potten bij Sneek, zijn een doneeractie gestart voor de uitvaart. Dat geld heeft de familie zelf niet. Inmiddels is meer dan twee het streefbedrag van 5.200 euro binnengehaald.
Het nieuws van het overlijden van het jongetje heeft een grote impact op de mensen aan de Voorzaam in de wijk Tinga in Sneek. De buren komen graag in actie om het betreffende gezin te helpen.

Politie bij de buren

Volgens buurman Timo Westra is het 'bizar' wat er is gebeurd. De buren waren met elkaar een schutting aan het bouwen en zouden barbecueën, toen ze politie bij de buren zagen. "Toen lazen we op Facebook het bericht dat een jongetje vermist was bij De Potten", zegt Westra.
"We hoopten met zijn allen dat het hem niet zou zijn. Toen kwam de buurman met zijn vrouw thuis en zagen we eigenlijk meteen dat het mis was."
Het jongetje dat om het leven kwam, voetbalde geregeld met mijn zoon en andere jongetjes uit de buurt.
Buurman Timo Westra
Voor zover de buren weten, komt het gezin uit Afghanistan. Ze woonde nog maar twee maanden in de straat, vertelt Westra. "Het jongetje dat is omgekomen, voetbalde met mijn zoon en andere jongens uit de buurt."
Toen de familie er net kwam te wonen, had de buurt haar geholpen om te integreren. Westra zelf heeft ze bijvoorbeeld een bankstel en tv gegeven. Het contact met de rest van de familie verliep moeizaam, vanwege de taal.
Het negenjarige slachtoffer was de enige in het gezin die hem een beetje kon redden in het Nederlands. "Maar we proberen ze toch te betrekken bij de buurt."

Geen geld voor uitvaart

De familie heeft zelf het geld niet om de uitvaart te betalen en is er ook niet voor verzekerd. De gemeente Súdwest-Fryslân helpt het gezin door de kosten voor te schieten. De buren willen daarna helpen om alles terug te betalen. Daarom is doneeractie op poten gezet.
"Als je in rouw bent, met je kinderen, dan wil je je niet bezighouden met de financiële rompslomp van een begrafenis."

Streefbedrag gehaald

Het is volgens Westra hartverscheurend om te zien dat de familie de uitvaart niet kan bekostigen. "Daarom vinden wij het niet meer dan normaal om een handje te helpen." Het streefbedrag van 5.200 euro is inmiddels dubbel en dwars gehaald, maar de actie blijft openstaan.
De familie kan het niet geloven. Het is voor hen ook een beetje onwerkelijk denk ik.
Westra over hoe de familie reageerde op het doneeractie-initiatief
De jongen wordt waarschijnlijk begraven op een islamitische begraafplaats in Leeuwarden. In overleg met de familie willen de buren ook zorgen voor een grafsteen.
Volgens Westra is het getroffen gezin onder de indruk van de hulp die ze krijgen. "Ze kunnen het niet geloven. Het is voor hen ook een beetje onwerkelijk denk ik."
Doneren voor de familie van het jongetje kan op deze website.