Henk de Jong hoopt op rentree als trainer in september

Henk de Jong © Orange Pictures
Als alles volgens plan verloopt, kan Henk de Jong in september weer aan het werk. De voetbaltrainer is nu nog herstellende van de operatie aan zijn hoofd. Daarbij is een groot deel van een cyste verwijderd.
In de Sportcast van Omrop Fryslân vertelt De Jong dat het weer goed met hem gaat. "Ik ben gewoon weer normaal." Maandag doet hij voor het eerst zijn verhaal na de operatie in maart.
Maar helemaal de oude is hij nog niet. "Laatst was ik bij de controlearts. Ik wilde weer los. Hij zei: 'Henk, dat mag niet. Bouw nu eerst op, want je kunt niet meer stoppen'. Als ik weer begin, moet ik door." Daarmee doelt De Jong op dat hij in totaal drie keer op moest houden vanwege de cyste in zijn hoofd.
Ik wil niet afgekeurd worden, ik wil werken.
Henk de Jong
Voorzichtigheid staat dus voorop, want nogmaals stoppen wil de 58-jarige trainer hoe dan ook voorkomen. "Dat kan ik niet maken tegenover de club waar ik dan trainer ben. En ook niet tegenover mezelf en mijn gezin. Ik wil niet afgekeurd worden, ik wil werken."
De controlearts is toevallig ook de arts van zijn werkgever Cambuur. "En die zegt dat ik niet aan het werk mag. Dat is ook wel humor", zegt De Jong. Het doel is dat hij in september weer aan de slag kan. "Daar moet we eigenlijk naartoe werken. Ik heb een heel plan meegekregen."
Mocht De Jong weer helemaal de oude worden, dreigt er wel een ingewikkelde situatie bij SC Cambuur. Dat heeft namelijk twee hoofdtrainers onder contract. Sjors Ultee werd vorig jaar vastgelegd als vervanger van De Jong en heeft nog een contract voor een jaar.
Datzelfde geldt voor De Jong. Zijn contract liep anders over twee weken af, maar de Fries had een optie in zijn contract waarmee hij het op eigen houtje kon verlengen met een jaar. Dat heeft hij gedaan.

Twee kapiteins

Vorige week zei Etiënne Reijnen, de technisch directeur van de Leeuwarders, dat hij nog niet te ver vooruit wil kijken omdat De Jong nog niet helemaal hersteld is. Zo staat de hoofdrolspeler er zelf ook in.
Sportcast met Henk de Jong © Omrop Fryslân
Al wil hij er, na enig aandringen, wel wat over zeggen. "Ik wil niet op Ultee zijn plek zitten solliciteren, of wat dan ook. Ultee is trainer van Cambuur en heeft gewoon een contract. Ik was ziek en zou nooit terugkomen", verduidelijkt De Jong.
Maar nu is de situatie anders dan vorig jaar. "Laat honderd procent duidelijk zijn dat ik altijd wil samenwerken, maar ik snap Ultee volledig als hij mij ook wat als een bedreiging ziet", zegt De Jong. "Dan ga ik gewoon andere dingen doen."
De Drachtster geeft aan dat hij niet als assistent-trainer onder Ultee wil werken, maar tegelijk pleit hij wel voor samenwerking. "Ik ben altijd bereid om samen te werken, want het gaat maar om één ding: de club. Er moet vuur en vlam in."
Sjors Ultee, toen nog als trainer van Fortuna Sittard, en Henk de Jong © Orange Pictures
Een andere factor is de populariteit van De Jong in Leeuwarden. Hij maakte Cambuur twee keer kampioen van de eerste divisie, in 2013 en 2021. De meeste fans dragen hem op handen. Ultee is veel minder populair, mede door de degradatie van het afgelopen seizoen.

Andere club?

Het lijken zorgen voor later te zijn. In eerste instantie zal De Jong de komende tijd de directie helpen. Ard de Graaf met commerciële zaken, Gerald van den Belt met het nieuwe stadion en Etiënne Reijnen met de zoektocht naar nieuwe spelers.
En wat nu als blijkt dat De Jong weer helemaal is hersteld, maar Ultee gewoon nog trainer is bij Cambuur? "Als ik fit ben, kan ik ook naar een andere club. Hoe raar het ook klinkt. Dan komt mijn salaris vrij en kan Cambuur er weer andere dingen meedoen. Dat snap ik ook. Ik sta er niet moeilijk in."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten die in de Sportcast afwisselend iedere maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast. Af en toe behandelen zij ook andere onderwerpen.
De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.
De Sportcast heeft nu zomerstop en is er op maandag 31 juli weer.