Leeuwarders koken samen en maken multicultureel kookboek

© Shutterstock
Samen koken en eten verbindt. Dat is de gedachte van een multicultureel project bij Stichting 058 Samen Sterk in Leeuwarden. Dit najaar komt er een kookboek uit met oud-Hollandse gerechten die een buitenlands tintje hebben.
Bij Stichting 058 Samen Sterk, in de oude kleedkamers naast het Cambuur Stadion, worden allerlei activiteiten voor Leeuwarders georganiseerd. Van bewegen tot samen eten. Het zijn initiatieven van Jerrel Ramdat, die wijkbewoners met een sociale en/of culturele achterstand een stap vooruit wil helpen.
Een recent initiatief van Ramdat is het project Voeding Verbindt. Het is een samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, Campus Fryslân en zorgverzekeraar De Friesland. De gedachte is dat samen koken en eten goed is voor de verbinding onderling, maar ook goed is voor de gezondheid door het gebruik van meer groenten en fruit.
Twee Koerdisch-Iraakse bezoekers van Samen Sterk 058, Jwan en Monira, zijn dol op koken en doen mee aan dit project. Elke vrijdag maken zij lunch voor de bezoekers van het centrum. Afgelopen vrijdag maakten ze een uitstapje naar Campus Fryslân en kookten daar het Koerdische gerecht dolma met Nederlandse andijvie, een knipoog naar oud-Hollandse groenten.
In totaal hebben meerdere bezoekers en vrijwilligers, onder wie Jwan en Monira, tien gerechten bedacht met Hollandse groenten en hebben die een multicultureel tintje gegeven. Deze recepten komen in een kookboek met eigen tekeningen, gemaakt door de Leeuwarder kunstenaar Carole Witteveen. De eerste oplage bestaat uit 250 boeken en verschijnt dit najaar.