"Het is geweldig om als 17-jarige maker op Oerol te staan"

Hedzer Seffinga van Meeuw op Oerol © Moon Saris
Hoe voelt het om als jonge Friese maker op Oerol een podium te krijgen? We vroegen het Hedzer Seffinga en Rixt Siderius, die een zelfgeschreven verhaal voordragen op het nieuwe festivalhart van Oerol.
Het project heet 'Het Grote Onbekende'. De Friese schrijvers kregen alleen maar een foto van een jongen die op Terschelling woont te zien. En op basis van deze foto hebben ze een verhaal geschreven wat ze vertelden op Oerol.
'Het grote onbekende' op Oerol
Toen Rixt Siderius de foto voor het eerst zag, was ze meteen enthousiast. "Ik dacht, dit is een stoere jongen bij zo'n grote machine. Hier zit power in, die durft iets."
En dat laat ze dan ook in haar verhaal terugkomen. "In mijn verhaal gaat hij naar Canada, een grote stap. Maar ik dacht: dat doet hij wel."
Rixt Siderius van Meeuw © Moon Saris
Na het voordragen van het verhaal krijgen ze te horen wat voor jongen het echt is. En dat kan soms een verrassing zijn. "Ik had niet gedacht dat hij stratenmaker zou zijn, eerder iets met natuur. Dat hij een vaste stamkroeg heeft, dat geloofde ik wel", zo vertelt Hedzer Seffinga.
Zijn verhaal gaat erover dat de jongen van de foto een boot heeft gemaakt van zijn trekker en de wereld over zeilt. "Dat hij in het echt wel een trekker rijbewijs heeft, maar geen gewoon rijbewijs, vond ik wel grappig. De trekker is dus wel echt belangrijk voor hem en dat komt in mijn tekst ook terug, dat is echt heel leuk."
Er is dit jaar op Oerol veel te zien uit Fryslân en het Noorden door de samenwerking met productiehuis Explore the North, die een plek heeft in de Westerkerk in Leeuwarden. Zo is de nieuwe voorstelling 'LORCA' van Joost Oomen en De Poezieboys op Oerol in première gegaan.
Het West-End Theater is de plek waar andere Friese makers, zoals popband KRT en muzikanten Wytse Dijkstra en Thomas Venema van zich laten horen. Ook 'Gepiekt op de middelbare school' was hier te zien. En 'Het Grote Onbekende' dus, het verhalenproject waarbij ook nog wordt samengewerkt met de jeugdtheaterschool Meeuw.
Voor Hedzer is dit niet het enige wat hij doet op Oerol. Hij maakt op Terschelling ook nog zijn regiedebuut met 'Gepiekt op de Middelbare School' samen met Iris Dicke. "Het is echt bizar om als 17-jarige met een voorstelling op Oerol te staan: je wordt echt serieus genomen. Het voelt als een eer."
© -