Stichting Gouden Land wil de ziel voeden in de kerk en de natuur

De tentoonstelling over de kernwaarden van Menno Simons © Omrop Fryslân, Klazina Hofstee
Stichting Gouden Land heeft twee nieuwe projecten geopend, die de bezoekers aan het denken moeten zetten. Het gaat om een tentoonstelling in de Koepelkerk van Witmarsum over de waarden van Menno Simons en een natuurkunstwerk in het Zuricher Oord.
Gouden Land is een samenwerkingsverband tussen Zurich, Arum, Kimswerd, Pingjum en Witmarsum. Deze vijf dorpen liggen rond de voormalige zeearm Marneslenk. Met deze samenwerking willen de inwoners het gebied meer ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en toerisme en de rijke geschiedenis van het gebied belichten.
Gouden Land hoopt mensen nu ook in Witmarsum en Zurich aan het denken te zetten
Soberheid, mondigheid, vreedzaamheid en verantwoordelijkheid. Dit waren de kernwaarden waarvoor kerkhervormer Menno Simons stond. Een installatie in de Koepelkerk in Witmarsum nodigt bezoekers uit om deze waarden toe te passen op zichzelf.
In 2022 werd in Pingjum de 'Gouden Land Experience' al geopend. De projecten in Zurich en Witmarsum zijn daar nu dus bij gekomen.
De 'Stilte van de Ziel' in de Koepelkerk in Witmarsum © Omrop Fryslân, Klazina Hofstee
Een van de bekendste inwoners van Witmarsum was Menno Simons. Hij was een van de leiders van een nieuwe stroming in het christendom, de doopsgezinden. Hij heeft nog altijd volgers over de hele wereld.
Maar de installatie gaat nu eens niet over het leven van Menno Simons, maar over waar hij voor stond. Joost Rosier van Stichting Gouden Land ziet graag dat mensen daarover nadenken. De tentoonstelling is deze zomer op zaterdagmiddag te bezoeken. Het is onderdeel van Tsjerkepaad.
Joost Rosier van Stichting Gouden Land © Omrop Fryslân
In de kerk wordt onder andere het verhaal van de Antwerpse Maeyken Wens verteld, die in 1573 vanwege haar geloof op de brandstapel kwam. Zij was doopsgezind in een tijd dat doopsgezinden niet geaccepteerd werden. Ze werd opgepakt en kreeg een tongschroef in, zodat ze haar geloof niet meer hardop kon belijden.
Voor het geloof staan
"Haar man wist te ontkomen, maar zij is opgepakt en ter dood veroordeeld. De avond voordat ze op de brandstapel komt, schrijft ze een brief aan haar zoontje. Die brief hebben we nog en is op het paneel afgebeeld", vertelt Rosier. "Ik heb al een aantal groepen doopsgezinden ontvangen. Ik vertel ook altijd dat ik dit bijna niet met droge ogen kan voordragen."
In de Koepelkerk in Witmarsum, daar kun je de ziel voeden.
Joost Rosier van Stichting Gouden Land
Maeyken Wens stond voor haar geloof. Rosier hoopt dat dit andere mensen ook aanzet na te denken over wat ze belangrijk vinden in het leven. "In de Koepelkerk in Witmarsum, daar kun je de ziel voeden", zegt hij. "Als je de panelen doorlopen hebt, volgt er een stiltepunt. Daar kun je letterlijk en figuurlijk even stilstaan bij wat het met je gedaan heeft."
Het lanschapskunstwerk "Leesbaar Landschap" in het Zuricher Oord © Omrop Fryslân, Klazina Hofstee
Het landschapskunstwerk 'Leesbaar Landschap' in het Zuricher Oard heeft een hele andere boodschap. Op het kunstwerk groeien allemaal planten en gewassen die vroeger in het gebied werden verbouwd. Kamille, koolzaad, distels. "Alles groeit en bloeit nu, dat is mooi om te zien", zegt Sjoukje Tijssen van Gouden Land.

Wat er ooit groeide en bloeide

"Het is een landschapskunstwerk van Laboratorium voor Microklimaten uit Den Haag", legt Roos Snijders uit. "Het is bedacht op basis van grondmonsters die hier genomen zijn, waaruit zij konden zien wat er vroeger allemaal in dit gebied verbouwd werd en wat er groeide en bloeide. Door de ruilverkaveling is het veel één cultuur geworden. Wat ze hier hebben geprobeerd is al die gewassen weer terug te laten komen in de kleine dijkjes."
Roos Snijders en Sjoukje Tijssen van Stichting Gouden Land © Omrop Fryslân, Klazina Hofstee
Het gaat om een kunstwerk, maar is ook bedoeld als een bron van inspiratie. "We hopen dat alle weilanden zulke mooie bloemen krijgen, maar het is meer. Ook de Bouwhoek laten zien, met de geschiedenis en alle monumenten."
"Wat heel interessant is, is het dijkensysteem", zo vult Snijders aan. "Want het is een bijzonder driehoekig poldertje, ontstaan doordat er een probleem was met de zeedijk. Er zat houtrot in de palen en men was bang dat er weer een doorbraak zou komen. Daarom is er een tweede dijk gebouwd en zo is dit poldertje ontstaan."
Stichting Gouden Land probeert mensen aan het denken te zetten
Bezoekers kunnen door het kunstwerk wandelen en leren over alle planten. Vogels hebben het kunstwerk ook al gevonden, verschillende weidevogels hebben nesten gebouwd tussen de planten.
Om de vogels rust te geven is het Zuricher Oord niet open in het broedseizoen. Van 15 juni tot 15 maart zijn bezoekers welkom.
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Bureau zijn zondag open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.