Zweven door de lucht: La Spire is een poëtisch hoogtepunt op Oerol

Rhizome op Oerol © Nichon Glerum
Het lijkt alsof het hen geen enkele moeite kost: de vijf vrouwen van Rhizome bewegen in verstilling omhoog. Meters de lucht in op het Groene Strand van Terschelling.
Soms hangend aan één hand en dan soepel draaiend en glimlachend naar het publiek. Dan zacht over elkaar heen, balancerend op de buik. Het publiek kijkt vol verwondering en met ingehouden adem omhoog.
Zweven door de lucht: een poëtisch hoogtepunt op Oerol
La Spire is een van de highlights op Oerol. Voor de vrouwen zelf is dit de mooiste locatie waar ze ooit gespeeld hebben, vertelt Océane Pelpel. Zo hoog in de lucht mee aan alle kanten uitzicht over de zee en de duinen kunnen ze helemaal opgaan in de omgeving en zo volledig in het moment komen.
Juist ook door oogcontact met het publiek te maken komt ze in de goede mindset. In jezelf aanwezig zijn en tegelijk verbinding met dat wat om je heen is.
La Spire zweeft boven het Oerolpubliek © Omrop Fryslân, Miranda Werkman
De vrouwen vertrouwen elkaar volledig en het is geweldig om dit met elkaar te doen, vertelt Océane Pelpel. Ze hebben heel lang geoefend en er is een protocol, waarin volledig is uitgewerkt wat ze in bepaalde omstandigheden doen.

Precaire voorstelling

Als het te hard waait, gaat het niet door. Als een van de vrouwen zich niet voor 100 procent vertrouwt, klimt ze niet omhoog. Want bang zijn, dat is geen optie.
Ze gebruiken geen brute kracht, nee, eerder zo weinig mogelijk kracht. Haar gewicht en adem brengt ze omhoog. Het is fantastisch bovenin. Dat Océane dit nu kan, geeft haar ook moed in het dagelijks leven.
La Spire op het Groene Stand © Omrop Fryslân, Miranda Werkman
Het laat zien hoe je met elkaar samen kunt werken, hoe je voor elkaar kunt zorgen. Sterk zijn zonder grote spierballen. Sterk in zachtheid, zegt Océane. De bezoekers zijn onder de indruk. De een ziet er wat erotisch in, de ander vindt het speels en weer een ander ziet vooral het elkaar vinden in de voorstelling.
© -
Een van de bezoekers is fysiotherapeut en kan er maar niet over uit hoe dit mogelijk is. Zo lang hangen en dan niet trillen.
Hij heeft niets anders gedaan dan foto's maken, want elk beeld was prachtig. Hij en de vrouw waar hij mee is kunnen er maar niet over uit. "Een 10", zegt de man. "Een elf!", zegt de vrouw. En dat is nog maar hun eerste voorstelling.