Bestuurders Caribisch gebied bezoeken de Wadden: "Meer overeenkomsten dan verschillen"

© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Wat hebben de Waddeneilanden gemeen met de Nederlandse eilanden in de Cariben Bonaire St Eustatius en Saba en wat kunnen ze van elkaar leren? Die vraag staat vandaag centraal bij het werkbezoek aan Schiermonnikoog. Bestuurders van de overzeese eilanden praten daar met hun Friese collega's.
Ze kijkt wat onwennig om zich heen. Dit is eilandgedeputeerde Jolinda Craane van Bonaire niet gewend. Al die toeristen die zich per fiets verplaatsen over Schiermonnikoog. "Een prachtig gezicht maar bij ons vanwege de onveilige infrastructuur niet mogelijk. Het is niet geschikt voor fietsers."
Het bezoek van bestuurders uit het Caribisch gebied aan Schiermonnikoog © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Bonaire, met 24000 inwoners en qua grootte vergelijkbaar met Texel, trekt andere toeristen. "Er komen bij ons cruiseschepen die een hele meute in een keer loslaten op het eiland. Daar moeten we dan wel genoeg faciliteiten voor hebben en daar zijn wij mee bezig."

Woningnood en bereikbaarheid

Craane's bezoek aan de Waddeneilanden is zeer nuttig, zegt ze. "We liggen achtduizend kilometer van elkaar verwijderd maar ik zie zoveel overeenkomsten. Zo is er bij ons ook woningnood en hebben we zorgen over de bereikbaarheid."
Op de fiets toerden de bestuurders het eiland rond © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De eilandgedeputeerde doelt daarmee op de discussie over de veerboot naar Ameland die Wagenborg Passagiersdiensten minder vaak wil laten varen vanwege de voortdurend dichtslibbende vaargeul. "Toch mogen jullie blij zijn met de veerdienst die zo vaak gaat. Bij ons vaart geen enkele veerboot en dat willen we juist zo graag."

"Geen vakantiekolonies"

Even later stapt Craane weer op de fiets op weg naar de brandweerkazerne en de ambulancepost. Want naast bereikbaarheid en leefbaarheid is veiligheid een belangrijke thema op de Caribische Nederlandse gemeenten. Het kwik stijgt naar zomerse waarden op de Badweg maar voor Craane is dat een beetje thuiskomen. "Maar bij ons brandt de zon nog veel meer."
Het bezoek ging onder andere over bereikbaarheid en veiligheid © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Ondertussen beschermt commissaris van de koning Arno Brok zijn hoofd met een pet. Brok is blij dat hij de gasten van overzee kan ontvangen. "We hebben veel meer met elkaar gemeen dan we denken. De Waddeneilanden zijn net als de Caribische eilanden vitale gemeenschappen en geen vakantiekolonies."
Zo investeert Schiermonnikoog negen miljoen euro in een nieuwe school. Dat heeft de gemeenteraad op het eiland net besloten.