Topdrukte bij agrarische adviesbureaus om piekbelasters: "Boeren willen duidelijkheid"

Agrarische adviesbureaus hebben het erg druk. Veel boeren willen weten waar ze aan toe zijn en schakelen hulp in. Met name om een betrouwbaar antwoord te krijgen op de vraag: ben ik piekbelaster of niet?
Evert Wind van Agrifirm Exlan heeft al veel mensen aan de telefoon gehad. "Ze willen allemaal weten hoe het komt." De een verwacht goed nieuws, de ander krijgt slecht nieuws.
Sytze Zwaagstra, die boert bij natuurgebied Van Oordt's Mersken, dacht dat hij weleens piekbelaster zou zijn. Uit de berekening blijkt dat dat toch niet het geval is. "Ik kom op nog geen 500 mol bij de uitstoot. Ik kan dus wel groter", zegt een opgeluchte Zwaagstra.
De regeling voor piekbelasters roept veel vragen op
Het lijkt vreemd dat een boer naast een natuurgebied geen piekbelaster is. "Dat lijkt zo, maar hoeft niet", zegt Wind. "Het hangt ervan af hoe gevoelig dat gebied precies is. Van Oordt's Mersken is dat niet."
Dat is anders voor boeren in de Stellingwerven. "In een straal van 25 kilometer daaromheen zitten meer natuurgebieden. Dat geldt ook voor de Weerribben bijvoorbeeld."
Stoppen staat niet in het woordenboek
Klaas van Weperen is melkveehouder bij Oosterwolde. Hij werkt zelf ook als adviseur. Van Weperens zoon is ook aan het rekenen geweest en tot zijn verrassing kwam daaruit dat hij piekbelaster is. "We hebben heel veel gedaan hier op het bedrijf", zegt Van Weperen. "We verduurzamen, hebben de stal op de rit en zitten in proeven. Het valt me tegen."

Stoppen is een woord dat niet voorkomt in het woordenboek van Van Weperen. "Wij willen hier laten zien dat wij de meest innovatieve sector zijn. Maar wij willen wel de kans krijgen dat we niet op een houtje bijten ten behoeve van een stuk natuur, of laten we eerlijk zijn: gemaakte natuur."
Niet interessant
De uitkoopregeling is vrijwillig. Veel boeren zijn bang, dat als er niet genoeg meedoen er toch onteigening kan volgen. "Dat kan lonen", zegt Wind. "Dat moet je alleen wel aandurven en dan moet je ook stalen zenuwen hebben. Misschien is een gedwongen uitkoop voordeliger."
De regeling die er nu ligt, is volgens Wind ook niet voor iedereen interessant. "Als je amper grond hebt en piekbelaster bent, dan eerder. Maar als je boer bent met veel grond is het anders. Dan kun je beter afbouwen en via de markt verkopen."