Bewoners zorgcentrum in Sint Annaparochie genieten van Vermeer: "Gewoon formidabel"

Een bewoner van zorgcentrum De Beuckelaer geniet van een schilderij van Vermeer © Omroep Zilt, Larissa Lokenberg
Veel senioren komen niet vaak in een museum. Om hen toch te laten genieten van Nederlandse kunststukken, haalde zorgcentrum Beuckelaar replica's van Johannes Vermeer naar Sint Annaparochie.
De werken van Vermeer hangen natuurlijk in veel musea, maar de meeste bewoners van de Beuckelaar bezoeken deze nooit.
"Onze doelgroep blijft vaak binnenshuis", zegt Sjoerd Swart. "Daarom hebben we ons ingeschreven voor de reizende expositie." Dat is een initiatief van het Rijksmuseum in Amsterdam, dat met replica's van de meesterwerken langs zorgcentra toert.
Vier replica's van Vermeer naar Sint Annaparochie
"De schilderijen hangen op ooghoogte voor mensen in een rolstoel", vertelt Swart. "Zodat iedereen kan genieten van deze schilderijen. Ze van dichtbij kunnen zien, in plaats van op een schermpje."
De expositie is open voor bewoners van de Beuckelaer, maar ook iedereen uit de omgeving mag komen kijken. Dat raadt bewoner Meijer in ieder geval van harte aan. "Het is natuurlijk geweldig dat het hier is. Iedereen moet zien wat hij wel niet kon", zegt hij over de schilder Vermeer

Goed uitzicht

Mocht hij een van de werken aan de muur kunnen hangen, dan is de keuze niet zo moeilijk. "Het Melkmeisje natuurlijk, die moet je aan de muur hebben, wij als mannen", lacht Meijer. "Dan heb je een mooi uitzicht. Het is een heel mooi kunstwerk met die lichtinval. Hoe hij de schaduw van een spijker heeft aangebracht, dat is gewoon formidabel."