In optocht achter het straattheater aan: "Dit is gewoon Oerol"

Een fitnessles in jaren 80-stijl van House of Circus © Geert Snoeijer
Onder de Brandaris op Terschelling doet een man plastic borsten voor. Zijn collega draagt een fluorescerende broek en zet een grote, blonde pruik op en trekt hoge, roze hakken aan.
Het publiek verzamelt zich er nieuwsgierig omheen. Het duurt niet lang of ze roepen allemaal mee "I looooove my body". In de brandende zon volgen ze enthousiast de instructies voor een fitnessles in jaren 80-stijl. Met volop ruimte voor een positief lichaamsbeeld.
House of Circus is een van de straattheateracts die je zomaar kunt tegenkomen op Oerol. In Midsland lopen mensen al even enthousiast achter jonglerende mannen en vrouwen van Collectif Protocole aan.
Iedereen is blij dat het straattheater terug is op Oerol
Henk Jansma is eigenaar van 't Witte Huuske en krijgt er weinig van mee, want hij is druk in de keuken bezig. Hij is blij met de drukte bij hem voor de zaak langs. De ondernemers hebben het straattheater erg gemist vorig jaar. Het kwam met vergunningen niet op tijd klaar. De nasleep van corona, zegt Oerol.

Recordomzet

Margreet Reekers van Margaritha Kleding & Meer heeft op zaterdag een recordomzet gedraaid. "Ik ben heel blij met Oerol", zegt ze. Het straattheater trekt mensen en dat is goed voor de zaak. De terrassen zitten vol, de zon schijnt en dat maakt misschien het slechte voorseizoen met al die harde wind wat goed. Er valt nog wel iets in te halen, verzucht ze.
Publiek doet enthousiast mee © Geert Snoeijer
Collectif Protocole is aan het eind van de straat. Een van de bezoekers komt speciaal voor het straattheater. Een ander is blij dat het weer leeft op straat en dat je niet in de rij hoeft voor kaartjes. Een derde bezoeker zegt: "Dat is gewoon Oerol. Overal waar je gaat, treedt iets op. Dat is het mooiste."

Meer muziek

Thijs Weijland is programmeur straattheater. Voor het eerst dit jaar. Er is meer muziek en er wordt geëxperimenteerd met andere kunstvormen. Er wordt gekeken wat goed bevalt en dat wordt meegenomen voor volgend jaar.
Onder de Brandaris komt de vrolijke fitnessles ten einde. De voorstelling gaat ook over contact maken met elkaar, zelfliefde en positief naar je lijf kijken. De kleurrijke fitnessinstructeurs van House of Circus sluiten dan ook af met de woorden: "Be who you are, wear wat you want to wear and love who you want to love."
© -