Wende en haar band met het Oerol van Joop Mulder

Wende Snijders op Oerol © Isabelle Renate La Poutré
Wende Snijders maakte precies 20 jaar geleden haar eerste voorstelling. Dat was op Oerol: in een schuur bij camping Cupido. Intussen hoort ze bij de Nederlandse top. Ze is dit jaar weer terug op Oerol om vrijuit te kunnen werken.
Ze had een warme band met de oprichter van Oerol, Joop Mulder, die in 2021 overleed. "Dit is de plek waar ik me altijd uitgenodigd heb gevoeld om dingen te ontdekken. Joop Mulder heeft me altijd gestimuleerd om nieuwsgierig te blijven en te experimenteren."
Dat is heel belangrijk geweest voor haar carrière en nog steeds. Het is ook de reden dat ze nu weer op Oerol is, zo vertelt ze. "Het is niet zo dat je na 20 jaar in het vak klaar bent met onderzoeken. Dat gaat een leven lang door."
Wende en haar band met Joop Mulder
Haar optreden heet 'Vrijplaats', het is niet een voorstelling die af is. Ze experimenteert, al komt er ook bekend werk voorbij. "Ik ben groot voorstander van broedplaatsen. De plekken waar ruimte en tijd is om dingen te onderzoeken, zijn schaars. De concurrentie is groot waardoor je minder buiten je comfortzone durft te gaan, terwijl dat de plekken zijn waar grootse ontdekkingen en verassingen ontstaan."
© -
"Maar het gaat ook om het herinneren hoe het is om gewoon te spelen en te fantaseren. Ik koester mijn vrijplaats." Ze vertelt dat na de zomer er een nieuwe plaat uitkomt en dat ze een grote clubtour gaat doen. "Het wordt steeds groter: grotere podia en grotere shows.. Dat is natuurlijk fantastisch, maar ik vind het ook heel belangrijk om op een plek te zijn waar het heel klein kan zijn."
"Joop Mulder zei tegen mij: om grote dingen te doen moet je ook klein durven zijn. Hij bedoelt hiermee dat het grote in het kleine zit", aldus Wende Snijders die Mulder zag als haar artistieke vader en mentor.