Minister maakt regeling bekend: Friese boeren kunnen zien of ze piekbelaster zijn

Minister Christianne van der Wal © ANP
Boeren kunnen vanaf vandaag te weten komen of ze piekbelaster zijn. Minister Christianne van der Wal heeft een website gepresenteerd waar boeren hun gegevens kunnen invullen.
Er is lang gewacht op deze regeling voor piekbelasters en er was veel onduidelijk. Zo was ook niet helemaal duidelijk wanneer een boerenbedrijf een piekbelaster was. De minister heeft dat nu vastgesteld. Een piekbelaster is een bedrijf dat meer dan 2500 mol uitslaat en binnen 25 kilometer van een Natura 2000-gebied zit.
Boeren kunnen zelf op de website hun gegevens invullen om te kijken of ze bij de piekbelasters zitten. Er wordt geen lijst bekendgemaakt van de 3000 bedrijven.
Boeren kunnen nu zien of ze piekbelaster zijn
"Ik sprak met een boer uit Nij Beets, die woont in Natura2000-gebied", zegt landbouwverslaggever Willem Vermeltfoort, die het dossier op de voet volgt. "Hij heeft een flink aantal koeien, rond de 130. Hij komt uiteindelijk uit op ongeveer 1700 mol. Je moet dus wel een hele grote boer zijn, wil je op die 2500 mol komen."

Uitkoop

Mochten boeren te zien krijgen dat ze onder de regeling vallen, dan zijn er verschillende opties. Zij kunnen zich bijvoorbeeld laten uitkopen voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf.
Deze regeling is op vrijwillige basis. Het kabinet kan de boeren (nog) niet dwingen. Het is wel de vraag of die regeling vrijwillig blijft als te weinig boeren reageren.
Er zijn ook andere opties voor veehouders, maar die zijn nog niet ver genoeg uitgewerkt. Het kabinet kijkt bijvoorbeeld naar extensivering, het minder intensief maken van het bedrijf, of het doen van innovaties op het gebied van stikstofuitstoot.
Een boer kan bijvoorbeeld de stikstofuitstoot verminderen met technologische ontwikkelingen. Naast dat zou een boer kunnen verhuizen, maar die regels zijn ook nog niet genoeg uitgewerkt door de regering.

Industrie

Er liggen ook plannen voor de piekbelasters in de industrie. Het ministerie voor Economische Zaken gaat met hen aan de slag om de stikstofuitstoot te verminderen. Het is nog niet zeker hoeveel bedrijven er in Fryslân zitten.
Het kabinet presenteert ook een uitkoopregeling voor bedrijven die geen piekbelasters zijn. Zij kunnen hun bedrijf voor 100 procent van de waarde verkopen. Het kabinet heeft 1,4 miljard euro voor de plannen gereserveerd.