Bezoekers leren op Oerol over zand waar zelfs oorlog over wordt gevoerd

Zandscheppers © Wendy Kennedy
Bezoekers van de kunstekspeditie 'Zandscheppers' op Oerol moeten de handen uit de mouwen steken. Ze moeten zand scheppen, zeven en meeslepen over de Arjensduin.
Lonny van Ryswyck van Atelier NL hoopt de bezoekers op deze manier bewust te maken van de wereld die achter zand schuil gaat. Ze is een van de initiatiefnemers van deze expeditie. Eerder vroeg ze mensen over de hele wereld om zand op te sturen waar een verhaal bij zit.
Bij Zandscheppers moeten bezoekers de handen uit de mouwen steken
Daar kwam van alles binnen. "Zoals een herinnering aan een overleden dierbare of van een vluchteling die de grens niet over mag en een toerist wel." Van dit zand maken ze glas. Want zand is een voor veel zaken gebruikte grondstof.
"Er is grote schaarste aan zand en veel mensen weten dat niet. Zo haalt Dubai zand uit Australië om gebouwen van te maken, hun eigen zand is niet geschikt. Er woeden ware zandoorlogen."
Ze hoopt mensen mee te geven hoe belangrijk zand is nadat ze meegedaan hebben aan de expeditie. Misschien brengt het verbazing, maar ik hoop vooral dat ze waardering hebben gekregen voor zand. Zonder zand geen gebouwen, geen computers, geen chips, geen brilglazen en geen telefoon. Mensen realiseren zich niet dat van zand van alles wordt gemaakt."
Op Oerol volgen onze verslaggevers verschillende voorstellingen en tentoonstellingen. © -