TERUGBLIK: Wat gebeurde er 25 jaar geleden op Oerol?

In 1998 was de zestiende editie van het Oerol-festival op het eiland Terschelling. Het festival heeft dan een grote groei doorgemaakt. Oerol begon als alternatief festival in de jaren tachtig, maar groeide in de jaren daarna uit tot een gigantisch gebeuren met tienduizenden bezoekers. Er kwamen in 1998 dik 35.000 Oerol-gangers naar Terschelling.
Dat jaar is het voor de bezoeker nog even wennen aan de professionelere aanpak. Festivalgangers moeten voorstellingen meer plannen en langer in de rij staan voor een kaartje. Volgens directeur Joop Mulder is dat mede het gevolg van het enthousiasme van de bezoekers. In plaats van één of twee voorstellingen willen mensen er nu wel zes meepakken.
Oerol 1998 is grootschaliger van opzet en het festival krijgt daarmee een andere sfeer als in de eerste jaren:
In 1995 is het schuurtjestheater geïntroduceerd op Oerol. Dat zijn voorstellingen in schuurtjes waar theatermakers in korte tijd een stuk maken met de middelen die op die plek beschikbaar zijn. Joop Mulder wil Oerol daarmee als theaterwerkplaats neerzetten, een plek waar kunstenaars kunnen experimenteren en zich kunnen ontwikkelen.
Omrop Fryslân volgde niet alleen de artiesten, maar ook de mensen achter de schermen van de organisatie. Die moeten flexibel en praktisch allerlei soorten problemen kunnen oplossen, zoals last-minute voor attributen voor een voorstellingen zorgen.
Niet alleen op het podium, maar ook erachter is het hard werken. Een impressie:
Straattheater heeft altijd een groot deel van de Oerol-beleving uitgemaakt. Als het niet lukt om een kaartje voor een voorstelling te bemachtigen, dan is er nog altijd genoeg te beleven op straat. Het is ook de kunstvorm waar het festival mee begonnen is. Maar soms is het niet altijd even duidelijk wat nu een act is en wat niet.
Verwarring bij de bezoekers: "Dit is de performance?"