FryslânDOK 'NYK': portret van veelzijdig schrijver en muzikant Nyk de Vries

Nyk de Vries met Carsten René Nielsen © Herman Zeilstra
Nyk de Vries werkt voor zijn nieuwste project 'Tagelyk' samen met een saxofoonkwartet. Filmer Herman Zeilstra volgde de dichter, schrijver en muzikant bij eerdere samenwerkingen met andere kunstenaars in de FryslânDOK 'NYK'. Dit weekend te zien op NPO2 en Omrop Fryslân.
Veel van het werk van Nyk de Vries (Noardburgum, 1971) speelt zich af tegen de achtergrond van waar hij opgroeide: de Fryske Wâlden. Als student stortte hij zich met vuur in de muziek (The Amp en bij de band van vriend Meindert Talma) en begon hij proza en poëzie te schrijven.
De Vries woont in Amsterdam en zijn werk verschijnt in het Fries en in het Nederlands. Zijn roman 'Renger' (2016) is ook als hoorspel uitgebracht door de VPRO.
Nyk de Vries © Herman Zeilstra
Nyk houdt ervan samen te werken met anderen. In 2019 was dat met beeldend kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra in de voorstelling 'Wâldman', over de donkere keerzijde van het landschap van zijn jeugd.
En hij gaat op 'blokfluitelfstedentocht' met het Cohda-kwartet, wat uitmondt in een fluwelen combinatie van houten instrumenten en poëzie.
Nyk de Vries (midden) en Artvark © Henk Veenstra
Zijn nieuwste project is een samenwerking met het Nederlandse Artvark Saxophone Quartet. Op Poetry International in Rotterdam stonden de vier blazers en de schrijver voor het eerst samen op het podium. Deze week verschijnt het album 'Tagelyk' en daarin komen twee werelden bij elkaar, die van spoken word en muziek. Tijdens hun tournee komen ze op 1 juli naar boekhandel Van der Velde in Leeuwarden.
Nyk de Vries - Asman © Herman Zeilstra
Als Dichter fan Fryslân (2019-2021) maakte Nyk met filmer Herman Zeilstra acht poëziefilms. Eén daarvan is 'Asman', ter ere van 150 jaar stadsreiniging Leeuwarden. In de FryslânDOK zijn fragmenten van die poëziefilms te zien.
Ook reist maker Herman Zeilstra mee in de trein naar Kopenhagen, waar Nyk optreedt met de Deense dichter Carsten René Nielsen.
Met muziek en taal, en zijn innemende persoonlijkheid, vertelt Nyk de Vries het verhaal van zijn dichtersleven.
FryslânDOK 'NYK' portret fan Nyk de Vries (herhaling van 3/4 september 2022)
Zaterdag 10 juni NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 13.25 uur)
Zondag 11 juni Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling elk uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld
Nyk de Vries over de FryslânDOK