Oerol los op weer een nieuw festivalterrein: ditmaal bij West aan Zee

© Oerol
Het vinden van een nieuw festivalhart voor Oerol op Terschelling is nog altijd een grote uitdaging. Voor de editie van dit jaar, die vrijdag begint, wordt er opnieuw een andere plek geprobeerd: bij West aan Zee.
Westerkeyn was jarenlang het vertrouwde hart van het festival, maar daar gaat nu gebouwd worden en dus die plek niet meer beschikbaar. Oerol is al jaren bezig met een zoektocht naar een nieuw onderkomen. Vorig jaar waren er verschillende plekken: het Bostheater bij Formerum, Om Oost bij Oost, de Betonning in West en een tent met muziek bij Westerkeyen.
Al die plaatsen hebben nu ruimte gemaakt voor weer een experiment: De Deining. Het nieuwe festivalhart is voor een deel op het parkeerterrein bij West aan Zee en voor een deel op het strand. Op het strand is een tweede, kleiner podium met ook horeca.
Omrop Fryslân doet elke dag verslag van Oerol. Kijk hieronder op welke tijdstippen je een bijdrage op radio, televisie of online kunt vinden.
© Oerol
Het is op verschillende fronten zoeken voor Oerol. Het straattheater is dit jaar helemaal terug, dat werd vorig jaar door bezoekers en ondernemers erg gemist. "Vorig jaar leefden we nog in het staartje van corona en konden we om deze reden de vergunning niet rond krijgen", zegt algemeen directeur Siart Smit. "Wat we toen hebben gezien, is hoe erg het gemist is door de mensen."
Sabine Pater is de nieuwe artistiek leider van het grootste locatietheaterfestival van Europa. Volgens haar was het erg zoeken om alles weer in balans te krijgen na corona. "We hebben het straattheater weer omarmd, maar er is ook ruimte voor nieuwe vormen. De circuslijn die we hebben ingezet bevalt goed. Het is zowel nationaal als internationaal in ontwikkeling."
Dat is terug te vinden in het straattheater zoals bij ChelseaBoy's Circus. In hun circusact komen vormen als dans, drag en steltlopen bij elkaar. Ook House of Circus is straattheater waar circus en dragkunst bij elkaar komt. Drag is een nieuwe opkomende kunstvorm.
Ook bij de grotere voorstellingen komt circus terug, zoals bij de openingsvoorstelling en een van de verwachte hoogtepunten: La Spire van het Franse gezelschap Rhizome. Die vindt plaats op het Groene Strand. Vijf vrouwelijke acrobaten bewegen zich op zeer grote stalen constructies.
Roxanne Hazes is de openingsact © Oerol
Oerol wil breed programmeren en nieuwe mensen ontdekken, dat speelt ook mee in de keuze voor de openingsact. Al is het een bekende naam: Roxeanne Hazes. "Ze heeft zich erg ontwikkeld en een hele goede stem. We hopen dat ons publiek haar ontdekt en denkt: dat is toch wel superinteressant."