Personeel Wagenborg ongerust over afschalen veerdienst naar Waddeneilanden

De veerboot Rottum van Wagenborg Passagiersdiensten © Omrop Fryslân, Sian Wierda
De plannen van rederij Wagenborg om de dienstregeling naar Ameland en Schiermonnikoog af te schalen zorgt voor onrust en onzekerheid bij het personeel. Dat merkt vakbond CNV.
Wagenborg heeft al lange tijd last van de dichtslibbende vaargeul tussen Holwert en Ameland en tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. De rederij heeft het voorstel gedaan om het aantal afvaarten naar die eilanden te verminderen, een reserveringssysteem in te voeren en eenrichtingsverkeer in te stellen.

Zorgen

"Dat is een behoorlijke beperking ten opzichte van wat we nu gewend zijn", zei burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland donderdag al. De burgemeester vreest de gevolgen voor eilandbewoners als de plannen van Wagenborg worden goedgekeurd en doorgezet.
Die zorgen zijn ook bij werknemers van de rederij, zegt Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. "Personeel wil graag weten wat dit voor hen betekent. De roosters worden anders, er wordt minder gevaren. De werktijden worden dan misschien korter en dat betekent minder inkomen." De bond wil daarom garanties van Wagenborg voor de arbeidsvoorwaarden die nu gelden voor de werknemers.
Ameland © Shutterstock.com (R. de Bruijn_Photography)
Kampherbeek vindt bovendien de timing zo voor het vakantieseizoen ongelukkig. Hij is bang dat vakantiegangers de dupe worden van de nieuwe plannen en misschien niet naar de andere kant kunnen.
"Voor bijvoorbeeld kapiteins en personeel geeft deze situatie stress. Het elkaar passeren, maar ook wat ze moeten doen als er veel mensen niet aan boord kunnen. Hoe ga je om met boze toeristen? De veiligheid van de mensen moet wel gegarandeerd zijn."
De vakbond doet een beroep op de overheid om met garanties voor "blijvend veilige vaargeul" te komen.