Gemeente Leeuwarden: het dumpen van afval is toegenomen

Illegaal gedumpt afval in Heechterp-Schieringen © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Er wordt meer afval gedumpt in de Leeuwarder Vlietzone de laatste tijd. Dat zegt de gemeente Leeuwarden.
Sinds januari werkt de gemeente met het afvalsysteem Diftar. Mensen betalen per kilo restafval. Daarmee hoopt de gemeente dat inwoners hun afval beter scheiden en er dus meer afval in de gft-bak komt.

Zuid-Europese taferelen

Het zijn bijna Zuid-Europese taferelen in de straten van de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen. Afvalverwerker Omrin maakt donderdag extra rondjes om de wijk schoon te houden. Het afvalprobleem speelt echter in veel meer wijken, zoals in de Vlietzone.
Er wordt meer afval gedumpt in Leeuwarden
Vooral bewoners van die Vlietzone hebben kritiek op het nieuwe afvalsysteem in de stad. "Wij hebben flink geklaagd vorige week over het zwerfafval. Het veldje hierachter was niet meer toegankelijk. Het afval lag op sommige plekken een meter hoog," vertelt Nico de Koning van de Stichting Vlietvaardig. Ze zetten zich in om van de Vlietzone weer een leefbare wijk te maken.

"Mentaliteitsprobleem"

Hoe meer afval, hoe hoger de heffing met het nieuwe systeem. Een stuk eerlijker zou je zeggen, maar gevolg is dat sommige bewoners het afval nu dumpt, om zo kosten te besparen. "Het werkt slecht. Het is een mentaliteitsprobleem en we kunnen duidelijk concluderen dat het met de samenstelling van deze wijk niet werkt", zegt De Koning.
Mensen die in een flat of appartement wonen, betalen per klepbeweging van de container in de grond, en dus worden vuilniszakken helemaal volgegooid. Daardoor blokkeren containers die zo'n grote zak niet aan kunnen.
Omrin rijdt extra om al het afval weg te halen © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
"De cijfers tonen aan dat de dumping van afval, is toegenomen in de wijk sinds vorig jaar. Dit is helaas een trend die landelijk ook zichtbaar is. De bijzet daarentegen is afgenomen in vergelijking met vorig jaar", vertelt de gemeente Leeuwarden in een reactie.
Ook vuilnismannen merken dat er veel meer afval illegaal gedumpt wordt. "Het zijn grote bulten, vuilniszakken, banken, matrassen. Eigenlijk van alles. Je moet er wel over kunnen", vertelt Jelmer van der Velde.
De kosten voor het weggooien van afval in Leeuwarden:
"Variabel deel Afvalstoffenheffing (tarief op restafval)
  • Bedrag per kilogram in de sortibak (grijze container): 0,09 per kilo.
  • Eigen sortibak (grijze container) bij huis laten legen: 1,00 per keer.
  • Zak in ondergrondse restafvalcontainer: 0,73 per keer"
Bron: Gemeente Leeuwarden
Er volgt binnenkort een grondige evaluatie. Een goede zaak vindt de CDA-fractie in Leeuwarden. Zij zien een direct verband met de invoering en de toename van zwerfafval.
"Op sommige plekken was het al een troep, toen kwam het Diftar-systeem, maar het is niet bepaald minder geworden", zegt fractievoorzitter Wieke Goudzwaard. Het CDA is net als de FNP nooit groot voorstander geweest van het invoeren van Diftar. "Wij hebben er moeite mee dat de druk voor jonge gezinnen wel heel groot wordt.
Jonge kinderen zorgen nu eenmaal voor meer afval."
Volgens Goudzwaard is het dan ook goed dat de eerste bevindingen met het Diftar-systeem goed worden bekeken. "Ik wil eerst een evaluatie. We moeten weten wat de cijfers zijn en hoe de wethouder ernaar kijkt. De leefbaarheid in de Vlietzone is belangrijk."