Tweede Kamerlid Bevers begrijpt Wagenborg niet: "Levensader van het eiland"

© ANP
Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland en Tweede Kamerlid Harry Bevers zijn niet te spreken over het voorstel van Wagenborg om minder boten te laten varen tussen het eiland en Holwert. Het heeft volgens de burgemeester consequenties voor de leefbaarheid op het eiland.
Rederij Wagenborg verzorgt de op- en afvaarten van Ameland en Schiermonnikoog naar de vaste wal. De rederij doet vanwege aanblijvende problemen op de vaarroutes naar deze eilanden nu het voorstel om minder te varen, een reserveringssysteem in te voeren en op de vaarroutes eenrichtingsverkeer te hanteren.
Wagenborg heeft steeds meer last van de dichtslibbende vaargeul tussen Ameland en Holwert en de vaargeul tussen de Glinder en veerdam op Schiermonnikoog. Dat komt door opgelopen achterstand door de grote Eunice-storm van februari 2022 en door de verdere verzanding van de Waddenzee.
Er was al besloten een extra baggerschip in te zetten bij Ameland, maar Wagenborg geeft aan dat de problemen met de vaargeul nog niet opgelost zijn.
"Op die manier creëert Wagenborg effectief een monopolypositie voor zichzelf. Een monopolypositie vind ik altijd een slecht idee", zegt Tweede Kamerlid Harry Bevers van de VVD. Hij vindt dat Wagenborg te snel gaat. "Bovendien vraag ik me af of je het vaarwater wel effectief kan afsluiten voor ander vaarverkeer, want het gaat om openbaar vaarwater."

Adviesrapport Rijkswaterstaat

Bevers wil eerst wachten op het adviesrapport dat Rijkswaterstaat uit moet brengen aan de staatssecretaris. "Rijkswaterstaat moet de veiligheidsvraag beantwoorden. Want laten we eerlijk zijn, niemand wil dat de veiligheid in het geding komt. Maar voordat die vraag beantwoord is, gaat Wagenborg al een paar stappen verder. Dat gaat te ver."
"Dat is een behoorlijke beperking ten opzichte van wat we nu gewend zijn", zegt burgemeester Leo Pieter Stoel. Uiteindelijk gaat de staatssecretaris over de kwestie. "Die moet uiteindelijk goedkeuring geven, we wachten met smart. In de tussentijd blijven we ons best doen om op de een of andere manier een ander besluit te krijgen dan dit."

Grote zorgen

Stoel verwacht grote gevolgen voor eilandbewoners als de plannen van Wagenborg goedgekeurd en doorgezet worden. "Absoluut, voor ondernemers, voor leerlingen die naar school moeten, voor mensen die op Ameland werken, vrachtverkeer. Elk schroefje dat we hier op het eiland gebruiken komt hier met de veerboot, het is onze navelstreng."
Leo Pieter Stoel © ANP
"Het geeft ons grote zorgen op Ameland. Dit zijn enorme beperkingen voor mensen die op het eiland wonen. Het moet hier ook leefbaar blijven, we kunnen geen openluchtmuseum worden."
Tweede Kamerlid Bevers sluit zich aan bij die zorgen. "Het is de levensader van het eiland. Als je dan als rederij niet kunt garanderen dat eilandbewoners voorrang krijgen bij afvaarten, dan begrijp je niet hoe belangrijk die levensader is. Ik zou echt niet willen dat de mensen op Ameland hierdoor in de problemen raken en daar maak ik me nu wel echt zorgen over."

Verrast

"Ik ben verrast door de korte termijn waarop Wagenborg dit voorstel nu doet", vindt burgemeester Stoel. De rederij heeft de gemeente niet om inbreng gevraagd bij het voorstel voor de dienstregeling, zegt hij. "We maken ons zorgen dat we op dit moment weinig betrokken zijn bij de besluitvorming."
De veerboot en watertaxi naar Ameland © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
De gemeente heeft in de besluitvorming geen rol, los van een adviserende taak. Stoel vindt het opmerkelijk dat Wagenborg en de staatssecretaris bepalen hoe bereikbaar het eiland is. "Het kan niet zo zijn dat zij dingen met elkaar afspreken zonder de gemeente en inwoners daarbij te betrekken." De gemeente wil daarom in een volgende concessie, een afspraak over vervoer, wel een mee beslissende rol krijgen.

Genoeg plaats

Voor Wagenborg-pashouders zal altijd voldoende plek zijn, gaf de rederij eerder aan. De rederij zegt wel dat ze niet doen aan voorrang voor eilanders. Bewoners van de eilanden wilden die zekerheid wel, kwam dinsdag uit de commissievergadering.
De rederij verwacht uiterlijk 23 juni een besluit van het Rijk. De dienstregeling volgens het nieuwe voorstel zou dan op 27 juni in kunnen gaan en eerst tot en met 31 december zo blijven.
Harry Bevers:
Monopolist vind ik altijd een slecht idee, je wilt wat te kiezen hebben.
Op het gebied van veiligheid wil niemand een concessie doen. RWS moet daarnaar kijken in opdracht van de staatssecretaris.
Wagenborg zet daarbij gelijk een aantal andere stappen. Niet alleen dat ze de vaargeul eenrichtngsverkeer en niet inhalen. Dan gaat Wagenborg een monopoliepositie en de vaargeul is een openbaar vaarwater.
Rijkswaterstaat gaat er iets van vinden, en daar gaat Wagenborg niet over. Laten we het stap voor stap doen.
Ik ken de hele concessie niet uit mijn hoofd, maar je kan volgens mij de vaargeul uberhaupt niet afsluiten voor ander verkeer . Daar moet de staatssecretaris antwoord op geven.
Voor mij zitten de gefronste wenkbrauwen ook bij de situatie voor de mensen op Ameland. Het is de levensader van het eiland. Wagenborg kan al niet garanderen dat eilandbewoners voorrang krijgen bij de afvaarten. Dan begrijp je niet hoe belangrijk die ader is voor het eiland. Afspraken in het ziekenhuis, scholen op het vasteland. erger nog, een begrafenis waar je naartoe moet.
Het wordt zo onzeker of ze meekunnen, dan zul je moeten garanderen dat de eilandbewoners afhankelijk zijn van deze verbinding.
Wat mij betreft niet. De veiligheidsvraag moet goed beantwoord wordt. Als er gezegd wordt, de veiligheid komt in het geding, dan moeten we verder kijken. Maar wat Wagenborg nu allemaal wil, dat gaat te ver.
Het is ingewikkeld maar op de korte termijn. Ik zou echt niet willen dat de mensen op Ameland hierdoor in de problemen raken en daar maak ik me nu wel echt zorgen over.