Stuntend vliegtuig veroorzaakt paniek in Drachten: "Helaas is het geen incident"

Roeland Coopman bij zijn paarden achter huis © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Roeland Coopman overweegt juridische actie nadat zijn paarden in de problemen kwamen door een stuntend vliegtuig in combinatie met een raceauto op de Drachtster airstrip naast zijn huis. Het ging daarbij om opnames.
Coopman dacht eerst dat het vliegtuig dat heel laag overkwam aan het neerstorten was. "Ik schrok me een hoedje en de paarden blijkbaar ook."
Zijn paarden stoven door het lawaai door het hek heen. "Dat kan helemaal verkeerd gaan, als dat de weg opgaat hebben we een heel groot probleem. We zijn wel enorm geschrokken."
Paarden in paniek door omheining gerend door raceauto en stuntend vliegtuig
Drie paarden krijgen nu medicijnen. Het is nog niet helemaal duidelijk of zij ook gewond zijn. Omdat het niet de eerste keer is dat Coopman last heeft van het vliegveld, overweegt hij juridische stappen.
"Helaas is het geen incident, wat we zien is dat de vliegclub en de gemeente niet erg veel rekening houden met evenementen en omwonenden. Vorig jaar heb ik hier het halve leger op mijn erf gehad en daar zijn we ook niet over geïnformeerd", zegt Coopman.

Communiceren

Wat anders moet volgens Coopman: de communicatie. "Informeer mij en de buurt gewoon over wat er op de agenda komt, want het is gewoon gevaarlijk als dit verkeerd gaat en er komen ongelukken."
Drie van de paarden van Coopman hebben mogelijk verwondingen opgelopen © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Op jaarbasis mogen er 25 evenementen plaatsvinden op het vliegveld, dit was één daarvan. De gemeente Smallingerland verwijst naar de Stichting Vliegveld Drachten als verantwoordelijke voor de activiteiten op het vliegveld. Zij vinden het jammer dat dit niet voor publiek toegankelijke evenement niet aangekondigd is bij de omwonenden.
Er wordt gewerkt aan een nieuwe bestuurlijke structuur met een goede informatievoorziening van het vliegveld, zo zegt een woordvoerder van de gemeente.