Voorstel Wagenborg: minder afvaarten en eenrichtingsverkeer in vaargeul

© ANP
Rederij Wagenborg stelt een aantal maatregelen voor omdat de veiligheid door de dichtslibbende vaargeul niet meer kan worden gegarandeerd. Het gaat om de veerdiensten Holwert-Ameland en Lauwersoog-Schiermonnikoog.
De rederij heeft een voorstel gestuurd naar het ministerie met het verzoek om hier een positief advies over te geven. Daarin wordt voorgesteld het aantal afvaarten aan te passen, een reserveringssysteem in te voeren zoals in coronatijd, en de vaargeul alleen te gebruiken in de vorm van eenrichtingsverkeer.
Ook mogen schepen elkaar niet meer passeren. Het eenrichtingsverkeer zou moeten gelden voor al het vaarverkeer.
Wagenborg heeft in een steeds grotere mate last van de verminderde vaargeul tussen Ameland en Holwert en die tussen de Glinder en de veerdam op Schiermonnikoog.
Dat komt door opgelopen achterstand door de grote Eunice-storm van februari 2022 en door de verdere verzanding van de Waddenzee.
Er was al besloten een extra baggerschip in te zetten bij Ameland, maar Wagenborg geeft aan dat de problemen met de vaargeul op dit moment nog altijd bestaat.
De gevolgen daarvan zijn groot, het zou betekenen dat boten elkaar niet meer kunnen passeren en dus het aantal vaarten flink afneemt. Ook zou ander vaarverkeer de geul alleen mogen gebruiken als de schepen van Wagenborg niet varen of als zij achter de schepen van Wagenborg aanvaren, als in een 'treintje'.

Drukker

Voor het dagtoerisme zal het naar verwachting drukker worden en de maximale capaciteit zal vaker worden bereikt. Om toch voldoende de ruimte te hebben, wil Wagenborg voor de dienst Ameland-Holwert eerder op de dag beginnen met varen en ook langer doorvaren.
In de voorgestelde dienstregeling is er iedere twee uur een afvaart voor Ameland-Holwert, en elk drie uur een afvaart voor Lauwersoog-Schiermonnikoog. Ook zal het reserveren voor personen, dieren en fietsen weer worden ingevoerd. Dat heeft geen verplicht karakter, maar moet lange wachttijden voorkomen.

Geen voorrang voor eilanders

Voor Wagenborg-pashouders zal altijd voldoende plaats zijn, geeft de rederij aan. De rederij zegt wel dat ze niet doen aan voorrang voor eilanders. Bewoners van de eilanden willen die overtochtzekerheid wel, bleek dinsdag uit de commissievergadering.
Over de dienstregeling gaat de rederij zelf, daar mogen zij veranderen wat zij willen. Voor het invoeren van eenrichtingsverkeer heeft Wagenborg wel toestemming nodig van het ministerie. Dat verwachten zij uiterlijk 23 juni. Wagenborg is van plan de maatregelen 27 juni in te laten gaan.
De voorgestelde dienstregeling zal voorlopig tot 31 december duren, als het kan wil de rederij het tussentijds verlengen.