700 Friese medewerkers sociale werkbedrijven naar Utrecht voor actiedag

© Omrop Fryslân
Het wordt de grootste actie tot nu toe: duizenden werknemers met een werkbeperking gaan vandaag demonstreren in Utrecht. Ze willen dat de cao wordt opengebroken en de lonen verhoogd.
In de afgelopen weken zijn er al meer dan 90 werkonderbrekingen geweest, vertelt Elanda de Boer van vakbond FNV. Die acties waren onder andere bij Caparis en Empatec. "Dat was allemaal in opmaat naar de landelijke actiedag, waarvoor zich ruim 8.000 mensen hebben aangemeld." Daar zitten zo'n 700 Friezen bij, is de verwachting.
Zo'n honderd van de duizend medewerkers van Empatec in Sneek zijn onderweg naar Utrecht © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De vakbonden en werknemers zijn het er niet mee eens dat een deel van de gemeenteambtenaren wel een loonsverhoging heeft gekregen, maar die van de sociale werkvoorziening niet. Die 75.000 mensen vallen onder een andere cao. "Het gaat niet meer alleen om geld, maar ook om een sterk gevoel van onrechtvaardigheid."
Bij sociale werkbedrijven werken mensen onder twee cao's. De ene groep, de mensen van de sociale werkvoorziening (sw) vallen onder een andere cao dan de ambtenaren die bij het bedrijf werken, zoals de staf, begeleiding en de directeur. Die groep kreeg via de cao bijvoorbeeld een inflatiecompensatie en ook een salarisverhoging. De groep sw-medewerkers niet.
De medewerkers van de sociale werkbedrijven willen ruim 10 procent loonsverhoging en een reiskostenvergoeding van 0,21 euro per kilometer (is nu 0,10 euro). De Boer: "Ze kunnen vanwege de gestegen prijzen nog nauwelijks rondkomen met hun loon. Toen we de werkgevers vroegen om compensatie was er begrip, maar niets mogelijk."
Een staking bij Empatec in maart © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De meeste gemeenten zeggen de medewerkers van de sociale werkvoorzieningen wel meer te willen betalen, maar daar niet genoeg geld voor te hebben. Dat geld zou volgens hen van het Rijk moeten komen.
"Werknemers van sociaalwerkbedrijven worden, in tegenstelling tot de gemeenteambtenaren, betaald uit geld dat de gemeenten van het Rijk krijgen", laat een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) weten aan persbureau ANP. "Wij hebben er bij minister Carola Schouten voor Participatie op aangedrongen om meer geld beschikbaar te stellen."

Hardere acties

FNV-bestuurder De Boer hoopt dat de actie van woensdag wat oplevert, ook al hebben eerdere acties nog geen resultaat gesorteerd. "De acties worden steeds harder en we merken ook dat we steeds meer steun krijgen, ook van wethouders. We krijgen bovendien toestemming van de directeuren van de werkbedrijven om actie te gaan voeren."
En als de acties van woensdag ook niet meteen helpen, dan weet De Boer al wat er dan moet gebeuren. "Dan gaan we ons volgende week laten zien bij het VNG-congres in Groningen."
Tijdens de demonstratie zijn er meerdere sprekers, onder wie enkele werknemers die vertellen wat de situatie met ze doet. Het begint om 11.00 uur.