Tweede Kamer wil Lelylijn realiseren als compensatie gaswinning Groningen

© Shutterstock.com (Batbunny)
De Tweede Kamer wil dat de Lelylijn er komt als compensatie voor de gaswinning in Groningen. Daar lijkt een meerderheid voor te komen in het Kamerdebat over de parlementaire enquête.
In de officiële reactie van het kabinet op de parlementaire enquête in april werd bekend gemaakt dat er 30 jaar lang, 250 miljoen euro per jaar naar Groningen gaat om bijvoorbeeld de werkgelegenheid te stimuleren. De Tweede Kamer lijkt er nu op aan te sturen dat dat geld ook naar de Lelylijn gaat.

Treinverbindingen

Er liggen twee grote plannen klaar om de bereikbaarheid van Groningen met de trein te verbeteren. De Nedersaksenlijn (van Emmen naar Stadskanaal) en de Lelylijn, die langs Heerenveen en Drachten aangelegd moet worden.
De geplande route van de Lelylijn © Omrop Fryslân
Volgens fractievoorzitter Mirjam Bikker van de ChristenUnie heerst er nu teleurstelling over de plannen die er liggen voor het openbaar vervoer: "Of het nu gaat om het provinciale ov, de Lelylijn of de Nedersaksenlijn. De laatste twee moeten gerealiseerd worden. Ook tussen Stadskanaal en Emmen."
Door de steun van de ChristenUnie, lijkt het er op dat de plannen een meerderheid halen. Bij het debat over de gaswinning in Groningen van dinsdag, komt er veel kritiek op minister-president Mark Rutte.
Zo zegt Kamerlid Nijboer van de PvdA dat hij denkt dat Rutte loog tegenover de enquêtecommissie. Op woensdag gaat het debat verder. Wybren van Haga (BVNL) heeft een motie van wantrouwen ingediend.