Leeuwin Vasylyna uit de oorlog in Oekraïne naar Nijeberkoop gehaald

De Oekraïense leeuwin Vasylyna © Four Paws, Svitlana Dmytrenko
De jonge leeuwin Vasielyna is onderweg naar Fryslân. Ze ontsnapte vorig jaar in de buurt van de stad Charkiv, in het oosten van Oekraïne. Daarna leefde ze op straat.
In Nijeberkoop hebben ze een opvangcentrum voor leeuwen en tijgers: Felida. Dat is onderdeel van dierenwelzijnsorganisatie Four Paws, die vorig jaar hoorde van het verhaal van Vasielyna.
"Het is een behoorlijk treurig verhaal", zegt Juno van Zon van het opvangcentrum. "Ze werd een Charkiv gehouden als huisdier. Tijdens de oorlog is ze ontsnapt uit het huis." Daarna dwaalde ze rond in een dorpje in de buurt, waar ze uiteindelijk is gevangen en opgevangen. Ze was toen net een jaar oud.

Veel stress

De stress die de jonge leeuw heeft doorstaan, moet volgens Four Paws ontzettend groot zijn geweest. Ze kon maar tijdelijk in een opvangplek in Oekraïne blijven. Het doel was al snel om haar naar Fryslân te halen, maar dat was niet gemakkelijk.
"Het klinkt saai", zegt Van Zon. "Maar een van de grootste problemen is al het papierwerk. Je moet allemaal logistieke en bureaucratische systemen doorlopen. In oorlogstijd zijn er heel andere prioriteiten. Logisch, maar het wordt er lastiger van om deze dingen te regelen."
De Oekraïense leeuwin Vasylyna onderweg naar Fryslân © Four Paws, Svitlana Dmytrenko
Het heeft een jaar geduurd om Vasielyna van Oekraïne naar Fryslân te krijgen. Hun reis is maandag begonnen. Een team van Wild Animal Rescue heeft haar naar een overnachtingsplek gebracht bij de berenopvanglocatie Domazhyr, in het westen van Oekraïne. De hoop is dat ze later vandaag of morgen in Nijeberkoop aankomt.
"Voor ons begint het echte werk nu pas", zegt Van Zon. "Ze moet mensen weer gaan vertrouwen. Dieren uit dit soort gebieden hebben vaak mentale trauma's opgelopen. Dus we starten een trainingsprogramma en met dierenartsen stellen we een plan op. Daar zijn we de komende periode wel zoet mee."