Hoe houd je Lemmer aantrekkelijk voor jong en oud? Lemsters mogen dat zelf bedenken

Jeugdwerker Wytse Wierda in gesprek met mensen over de toekomst van Lemmer © Omrop Fryslân
"Als professionals kunnen we veel bedenken, maar het moet wel gedragen worden door de gemeenschap." Bewoners van Lemmer kunnen zelf meedenken hoe het dorp aantrekkelijk kan blijven voor jong en oud.
Hoe zorg je voor genoeg woonruimte en perspectief? De antwoorden moeten uit het dorp komen. Op een inloopavond van maatschappelijke organisaties, de woningbouwvereniging en de gemeente De Fryske Marren werd geprobeerd zoveel mogelijk ideeën te verzamelen.
Er kon worden meegedacht over zes thema's. "Dat gaat van 'bestaanszekerheid voor de jeugd' tot 'zorgen voor elkaar'", zegt Wytse Wierda. Hij is jongerenwerker in het oude vissersdorp. "Het draait om zorg, welzijn en wonen. We hebben die ideeën echt nodig."
Er kon worden meegedacht over zes thema's © Omrop Fryslân
Hoewel het niet storm liep op de bijeenkomst - er waren 20 belangstellenden - kwamen er veel ideeën. Ouderen die het ethisch kompas worden van jongeren als het gaat om social media, een groentetuin bij een basisschool waar ouderen de jeugd leren over de tuin, mensen op de wachtlijst zetten voor een huurwoning voordat ze 18 zijn of het terrein van het voormalige azc gebruiken voor een woonvorm waar de jeugd leert zelfstandig te zijn.
De gemeente De Fryske Marren is er ook bij. Wethouder Janita Tabak luistert vooral naar wat er wordt ingebracht. "We zijn als gemeente bezig met het ontwikkelen van een visie op zorg in de dorpen. Om te zien hoe je duurdere zorg kunt voorkomen. Dat is één onderwerp waarvoor we hier de inspiratie vandaan halen."

Schone lucht

Wat er zeker bij moet volgens een van de bezoekers is schone lucht. De kwaliteit is niet goed genoeg, dus daar moet in de toekomst rekening mee worden gehouden.
Wytse Wierda is blij met de opbrengst. Er zitten veel zaken bij waar ze wat mee kunnen. De vraag bij de meeste belangstellenden is echter: wat doen jullie hiermee? Wierda: "We gaan er als organisaties wel mee aan de slag. Wel met de inwoners van het dorp zelf."

'Laaghangend fruit'

Wethouder Tabak vult aan: "Er zit veel laaghangend fruit bij. Ik zie niet alleen daar een rol in voor de gemeente, maar ook voor de organisaties hier en de inwoners zelf. Maar hoe het vervolg moet zijn is, eerst aan de initiatiefnemers."