Maarten van der Weijden kijkt uit naar elfstedentriatlon: "Heb er drie jaar voor gewerkt"

Maarten van der Weijden © Martin de Jong Fotografie
Nog twee weken: dan komt Maarten van der Weijden weer naar Fryslân. Deze keer niet voor de zwemelfstedentocht, maar voor de elfstedentriatlon. Na de Fries Stefan van der Pal gaat Van der Weijden nu ook proberen om niet alleen de route te zwemmen, maar ook te fietsen en te lopen.
Het is de eerste keer dat Van der Weijden de tocht ook gaat fietsen en wandelen. Twee keer eerder heeft hij de Elfstedentocht gezwommen. In 2018 lukte het hem niet om de tocht uit te zwemmen, maar een jaar later wel. Daarom vindt Van der Weijden zichzelf nu rijp voor de volgende uitdaging.

Drie keer de Elfstedentocht in een week

Van der Weijden weet hoe het is om de Elfstedentocht te zwemmen, maar om hem daarna ook nog te fietsen en te wandelen is een ander verhaal. In zijn trainingen kon hij de afstanden aan, maar of dat ook lukt zo vlak achter elkaar is nog maar de vraag.
Toch ziet hij het wel goedkomen. "Ik heb het nog nooit eerder gedaan", zegt Van der Weijden. "Maar ik heb hier drie jaar voor getraind, dus volgens mij kan ik het aan."
Maarten van der Weijden heeft zin in zijn elfstedentriatlon
Een paar maanden geleden had hij nog even last van een maagbloeding en die hakte er flink in. "Die maagbloeding was best wel heftig, want ik heb zelfs een week in het ziekenhuis gelegen." Maar intussen is hij weer topfit. "Ik ben gelukkig hersteld en er zeker klaar voor."

Samen sporten

Dat Van der Weijden nu ook gaat fietsen en wandelen, is niet het enige verschil met de vorige keren. Mensen kunnen namelijk nu ook met hem mee sporten.
"Ik wil er een zo groot mogelijk evenement van maken. We willen dat er zoveel mogelijk mensen mee gaan sporten, zodat er daardoor zoveel mogelijk donatiegeld kan worden ingezameld", zegt de oud-olympisch kampioen.
Als je 70 bent en je hebt je partner van 75 verloren aan kanker, dan zou je alsnog mee kunnen doen.
Maarten van der Weijden
Dat er al aardig wat geld is opgebracht, doet veel met Van der Weijden. "Dat vind ik waanzinnig. Ik ga sporten, maar het is zo fijn en hartverwarmend dat er zoveel mensen meedoen die ook geld inzamelen in hun eigen omgeving. Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die kanker heeft of het heeft gehad. Dat we daar met zijn allen iets tegen kunnen doen en hopelijk een heleboel onderzoeken mogelijk kunnen maken, vind ik waanzinnig fijn!"

Niet rennen maar wandelen

In elke stad staat een ander onderzoek naar kanker centraal, waar het geld heen gaat dat wordt opgebracht. Zo kunnen mensen zien waar ze voor sporten of waar ze hun geld precies aan geven. "We proberen op allerlei manieren de zorg een beetje beter te maken", vertelt Van der Weijden.
Anders dan Stefan van der Pal heeft Maarten van der Weijden besloten om niet te rennen, maar te wandelen. Dat heeft volgens hem twee redenen. "Het mooie aan wandelen is dat iedereen zou kunnen meedoen. Als je 70 bent en je hebt je partner van 75 verloren, dan zou je alsnog mee kunnen doen. Dat is denk ik het mooiste, dat we met zijn allen kunnen gaan wandelen."
De tweede reden heeft met zijn lichamelijke gezondheid te maken. "Het kraakbeen in mijn knie is niet meer zo goed, dus het is voor mij niet gezond om te gaan hardlopen. Maar wandelen kan ik wel."
Maarten van der Weijden aan het oefenen bij de Oldehove © Martin de Jong Fotografie
De tocht duurt van 18 tot en met 24 juni en dus zal Van der Weijden het zonder slaap niet redden. Dat vindt hij lastig, maar hij ziet wel in dat het niet anders kan.
"De eerste keer in 2018, toen ik het niet haalde, vond ik slapen valsspelen. Alleen toen kwam ik er tijdens de tocht achter dat het niet lukt zonder slaap. Ik vind het lastig, omdat ik om hulp vraag. Dat voelt alleen goed als ik zelf alles geef. Maar wat dat alles is, kan ik moeilijk inschatten. Ik zal wel moeten slapen, om ook dat laatste stukje met zijn allen te doen hier in Leeuwarden."

Finish in Leeuwarden

De finish is deze keer in Leeuwarden en daar kijkt hij al erg naar uit. "Ik vind het heel mooi dat de finish hier bij de Oldehove is. Ik begin in de Prinsentuin en de Oldehove is de plek waar ik steeds van sport wissel. Maar dat ik finish in het hart van Leeuwarden, hier bij de Oldehove, daar heb ik wel heel veel zin in."