Op spokenjacht in de natuur langs dierenbeelden bij de Spokeplas

Een ree heeft een plek gekregen in het bos bij de Spoekeplas © Omrop Fryslân
Noordwolde heeft een spookjespad gekregen rondom de Spoekeplas. Aan de hand van door motorzaagkunstenaars maakte dierenbeelden kunnen kinderen er leren over de natuur. Het laatste beeld is maandag geplaatst.
Het pad moet helpen om het gebied aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Plaatselijk Belang De Eendracht richt zich met het belevingsgedeelte vooral op kinderen tot twaalf jaar.
Dierenbeelden bij de Spoekeplas
"Er is een kaart verkrijgbaar met opdrachten", zegt Jan Bekhof van Plaatselijk Belang. "Ze krijgen opdrachten om bijvoorbeeld een boom te herkennen, het verschil bijvoorbeeld tussen een spar of een denneboom."
Kunstenaar Erik van der Leur maakt het beeld van de kikker af © Omrop Fryslân
De beelden langs de route zijn gemaakt door kunstenaar Erik van der Leur. Samen met een collega is hij de afgelopen weken bezig geweest met het maken van de elf beelden.

Geen ruimte voor fouten

"Des te kleiner de beelden, des te lastiger het wordt met een motorzaag. Er is geen ruimte voor foutjes", zegt Van der Leur. Het kleinste beeld is een goede 20 centimeter. Het gaat om een kikker waar kinderen de opdracht krijgen kikkersprongen bij te maken.
Zijn 'trots' is het allereerste beeld van de route: een spook in de vorm van een zeehond. "Die komt heel mooi uit en de kleuren zijn ook goed."
Het pad en de beelden worden grotendeels betaald door Plaatselijk Belang. Het gaat om ruim 20.000 euro. De gemeente Weststellingwerf heeft er ook 7.500 euro aan meebetaald.
Het moet helpen om het Spoekedaam gebied aantrekkelijker te maken, zegt Bekhof. "We doen dit op het terrein van Staatsbosbeheer. Die werken heel goed mee. Eerder hebben we langs de plas al speeltoestellen geplaatst, nu deze route. Het is prachtig hier."