Een Stellers zeearend duikt op in Jubbega: haan slachtoffer van bezoek

De Stellers zeearend zit bovenop de resten van de haan in Jubbega © Liesbeth de Vries
In Jubbega dook maandag een bijzondere verschijning op: een Stellers zeearend. Het is een van de grootste zeearensoorten, die normaliter in Oost-Azië voorkomt. Een haan werd slachtoffer van het bezoek.
Liesbeth de Vries moest maandagochtend twee keer met haar ogen knipperen. "Het was vanochtend al vroeg, rond half zeven", vertelt De Vries. "Ik trok de gordijnen in de slaapkamer open en toen zat hij daar."
"Ik dacht: wat is dit nu weer? Ik ken eigenlijk alle roofvogels die hier voorkomen wel", vertelt De Vries. Maar deze vogel was haar onbekend. "Ik ben snel naar beneden gegaan om te kijken of onze hond wel binnen was."
Een Stellers zeeraend (niet die in Jubbega) in zijn natuurlijke habitat © ANP
De Stellers zeearend heeft een opvallende gele snavel. Het zijn joekels: vrouwtjes kunnen meer dan een meter hoog worden, met een spanwijdte van vleugels tot 2,5 meter.
De vogel is genoemd naar de Duitse natuuronderzoeker Georg Wilhelm Steller. Normaliter leven de vogels vooral bij de kusten van Japan, Rusland en China, waar ze op vis jagen.

Fataal bezoek voor de haan

Maar deze Stellers zeearend was niet in Japan, maar in Jubbega. In een achtertuin aan de Schoterlandseweg zat hij midden op het stoffelijk overschot van de haan van de familie De Vries.
De haan zat doorgaans in een omheining, vertelt De Vries. Maar hij wilde nog wel eens ontsnappen om in de tuin te wandelen. Deze drang naar vrijheid werd de haan fataal.
Na de maaltijd zat de Stellers zeearend rustig uit te buiken op een dak © Eigen foto
De Stellers zeearend zat uren in de tuin. "Het had geen haast om weer weg te vliegen. Hij was ook helemaal niet verlegen", vertelt De Vries. Zij kon de vogel op de foto zetten en met behulp van Google Lens vond ze uit dat het om een Stellers zeearend moest gaan. "Daar had ik nog nooit van gehoord."

Uit een Belgisch park

De Stellers zeearend is niet zomaar een dwaalgast. Waarschijnlijk gaat het om een van de twee vogels die in maart uit het Belgisch park Labiomista in Genk ontsnapten. Na wat zoeken op internet kwam de familie De Vries daar al snel achter.
Door een defect aan de kooi raakte het park de vogels kwijt. Maar het zijn slimme dieren: de vogels verplaatsen zich steeds, waardoor valkeniers en het team van Labiomista steeds te laat zijn.
De Stellers zeearend had het kennelijk wel naar de zin in Jubbega © Eigen foto
In Zevenhuizen (Groningen) werd zaterdag ook al een Stellers zeearend gezien en zondag vloog de vogel in de omgeving van Drenthe. Op waarneming.nl is te zien dat waarschijnlijk dezelfde vogel de afgelopen maanden ook al boven Utrecht, Zuid-Holland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg opdook.
Het bezoek aan Jubbega heeft tot 11.00 uur geduurd. "Hij heeft wel wat heen en weer gevlogen, maar zat ook lang bij de buren op het dak."
Het was een opvallende verschijning © Eigen foto
De familie De Vries belde intussen met verschillende instanties om te kijken of de zeearend opgehaald kon worden, onder andere de dierenambulance en De Fûgelhelling in Ureterp. Maar ze kregen geen gehoor en De Fûgelhelling wist ook niet hoe te handelen.
Intussen is de Stellers zeearend weer verdwenen: waar hij precies naartoe vloog, is een raadsel. Maar wat De Vries betreft hoeft hij ook niet meer terug te komen.