Binnentuin als echte kantoortuin, buiten werken maakt creatiever

Yvonne Hulleman van Merk Fryslân werkt buiten © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Werken in de buitenlucht is goed. Volgens wetenschappelijk onderzoek worden mensen er creatiever en productiever van. Ze hebben meer energie als ze buiten werken.
Merk Fryslân, de organisatie voor Fryslân-promotie, wil dat Fryslân voorop loopt in het buiten werken. Zelf werken de medewerkers van Merk Fryslân ook veel meer buiten. Van het binnentuintje is een echte kantoortuin gemaakt, met veel groen en een aantal werkplaatsen. Yvonne Hulleman merkt dat het haar goed doet. "Ik heb meer energie en ik ben echt creatiever als ik buiten werk."

Meer buitenwerkplekken

Zij wil ervoor zorgen dat er meer buitenwerkplekken komen in Fryslân en dat bedrijven binnen- en buiten Fryslân hierheen komen om bijvoorbeeld een teambuilding- of een brainstormsessie te doen.
Yvonne Hulleman van Merk Fryslân werkt in de natuur © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
In feite is buiten werken niets anders dan dat 'buiten' bij je werkdag betrekken. Buiten kan een aantrekkelijke plek zijn om bijvoorbeeld telefoontjes te doen. Een groot voordeel is dat je er ook bij beweegt. Dat is goed voor je gezondheid. Door elke dag naar buiten te gaan worden de hersens gestimuleerd, kun je beter en creatiever denken en word je productiever.

Toolkit

Merk Fryslân heeft een 'toolkit' ontwikkeld die dat buiten werken stimuleert. Daarin zit onder andere een statief waarop een laptop geplaatst kan worden. En zonnekleppen die rondom de laptop gezet kunnen worden, zodat het beeldscherm goed leesbaar is.
Robert Hoekstra van Brandmerck © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Online marketingbedrijf Brandmerck in Sneek heeft het werken in de buitenlucht sinds begin dit jaar geïntegreerd in de bedrijfsvereniging. Volgens directeur Robert Hoekstra vraagt dat wel een andere 'mindset' van zijn mensen.
"Wij zijn er in februari mee begonnen. In de winter is het voor de meesten niet erg logisch om naar buiten te gaan. Maar wij willen er wel mee verder, want zeker voor mensen met een creatief beroep heeft het voordelen."
Hij hoopt dat het buiten werken over een jaar of twee helemaal geaccepteerd is en dat er bij zijn bedrijf ook goede faciliteiten zijn om dat te kunnen doen.
Andele Zijlstra, lid van de directie van Nieuw Allardsoog © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Conferentiecentrum Nieuw Allardsoog bij Bakkeveen profileert zich als een buitenwerklocatie. Er zijn zitjes in de natuur en bij slechter weer kan er gekozen worden voor een overkapt terras met een vuurkorf.
Andele Zijlstra, een van de directieleden van Nieuw Allardsoog, wil graag het werken in de buitenlucht faciliteren. Ze merkt dat er na de coronaperiode meer vraag naar is.
"Wij zitten in een prachtige, natuurlijke omgeving waar je heerlijk kunt wandelen, de vogeltjes kunt horen en waar schapen en pony's rondlopen. Dat delen we graag. Een bedrijf kan uiteraard in een conferentiezaal plaatsnemen voor een vergadering, maar wij kunnen ze ook een zitplaats tussen de bomen aanbieden."
Bernard Maarsingh © eigen foto
Psycholoog Bernard Maarsingh is groot voorstander van buiten werken. Volgens hem zijn er meerdere wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat dat positieve effecten heeft.
"Het temperatuurverschil speelt een rol, want meer warmte en meer kou leidt tot epigenetische verandering. Simpel gezegd: de cellen gaan anders werken en dat maakt dat je op termijn gezonder en fitter bent. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die in de buitenlucht werken ook meer bewegen en dat zorgt ervoor dat je brein beter werkt."
Bij een depressie helpt tuinieren even goed als antidepressiva
Bernard Maarsingh
Buiten werken heeft volgens de psycholoog veel fundamentele fysiologische effecten. "Bij een depressie helpt tuinieren even goed als antidepressiva. Buiten zijn, buiten werken is iets heel basaals voor de mens. En vanuit allerlei hoeken komen redenen om te denken dat het wijs is om te doen."
Zelf gaat Maarsingh ook wel eens naar buiten om te werken. Toch voelt het dan niet echt als werken: "Als ik met een patiënt naar buiten ga en al wandelend een consult doe, is dat goed voor de patiënt en ook voor mij als therapeut. Eigenlijk denk ik dan dat het veel te lekker is om als 'werken' aangemerkt te worden."
De laptop aan de boom en buiten werken © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Maarsingh besluit zijn pleidooi voor buiten werken met: "Op den duur is het goedkoper voor de werkgever. Want je werknemer is fitaler, gezonder en productiever".
Luister naar de reportage van Geartsje de Vries
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Bureau zijn zondag open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.