Rosalyn en Robert starten in Bolsward crowdfundingsactie voor draagmoederschap in VS

Crowdfundingaksje bij sportschool Anytime
Sporten om een kinderwens in vervulling te laten gaan. Dat is het doel van de crowdfundingsactie bij een sportschool in Bolsward die is georganiseerd door Rosalyn en haar man Robert.
Rosalyn en haar man zijn een stel met een grote kinderwens, maar Rosalyn heeft het MRK-syndroom. Dit betekent dat zij geboren is zonder baarmoeder, waardoor ze aangewezen zijn op een draagmoeder. In Nederland kunnen wensouders een beroep doen op een draagmoeder, maar Rosalyn en Robert wijken uit naar Amerika.
"In Nederland is dat traject van draagmoederschap heel lastig. In Amerika zijn er meer mogelijkheden", zegt Rosalyn. "Alleen zit aan dit traject een heel grote kostenpost vast en om dit geldbedrag te generen hebben we deze inzamelingsactie opgezet om een gift van mensen te vragen."
In Amerika doen ze aan commercieel draagmoederschap.
Rosalyn
"In Nederland zouden we ook een traject kunnen volgen, maar qua wet- en regelgeving is het in Nederland erg lastig", vertelt ze. "In Amerika hanteren ze een heel ander concept, daar doen ze aan commercieel draagmoederschap."

Matchen van draagmoeders en wensouders

Vrouwen kunnen zich via een bemiddelaarsbureau opgeven om te fungeren als draagmoeder. Wensouders kunnen zich ook aanmelden bij een bureau. Op deze manier worden draagmoeders en wensouders gematcht.
Het traject kost 1,5 ton en het duurt in totaal zo'n 2 tot 3 jaar. Het stel is ruim een half jaar bezig en hebben de eerste lijntjes al uitgezet. In augustus gaan ze naar Amerika toe.
"Al die instanties die je nodig hebt kosten veel geld. Na het vinden van een gedegen bemiddelingsbureau, moeten we ook een advocaat hebben die onze belangen behartigt. Daarnaast hebben we ook nog een IVF-kliniek die ons helpt."

Samenwerking met de lokale sportschool

Om een deel van de kosten te dekken, hebben Robert en Rosalyn de hulp van de sportschool waar ze zelf sporten ingeschakeld. Daar kunnen leden, maar ook niet-leden tijdens deze speciale actie tegen betaling een groepsles volgen. Ook is er een koffie- en theehoek ingericht met een draaiend rad.
Buiten is een speelplek voor kinderen gecreëerd. Waar Rosalyn aangaf met deze actie blij te zijn met een bedrag van 500 euro, daar hebben ze uiteindelijk 1.000,85 euro weten op te halen.