De Vries spint twee keer, maar start in Spanje toch voor teamgenoot

© Red Bull Content Pool
Onder verraderlijke omstandigheden kwalificeert Nyck de Vries zich in Spanje als veertiende, voor teamgenoot Yuki Tsunoda die als vijftiende start. Max Verstappen pakt poleposition.
De omstandigheden tijdens de kwalificatie zijn lastig. De baan is nog nat van eerder die dag en bij aanvang van de sessie begint het weer te druppelen. De kwalificatie is amper begonnen als we Tsunoda, de teamgenoot van De Vries, zien spinnen. Hij is niet de enige die zijn auto niet onder controle houdt.

Spin 1

Bottas en Alonso maken een uitstapje in het grind terwijl ook De Vries in het rond gaat, maar op de baan blijft. De Nederlander heeft nog geen tijd staan als de sessie wordt stil gelegd omdat er te veel grind op de baan ligt.
Nyck de Vries kwalificeert zich in Spanje opnieuw voor teamgenoot Tsunoda. © Red Bull Content Pool
Van tevoren verklaarde de 28-jarige coureur nog te hopen op mooi weer om zo dichtbij de toptien te eindigen. Als de sessie hervat is, regent het niet meer en stijgt ook de baantemperatuur. De Vries is op weg naar een snelle ronde, is in beide sectoren sneller dan Tsunoda, maar vliegt er dan in bocht elf opnieuw af. Dit keer belandt hij wel in de grindbak, maar kan gelukkig zijn weg vervolgen.

Goed herstel

"Wat doe ik daar verkeerd?", horen we hem over de boardradio vragen. Hij herstelt zich echter goed door in zijn eerste getimede ronde een zevende tijd neer te zetten. Met nog een paar minuten op de klok vraagt De Vries of het écht nodig is om nog een keer naar buiten te gaan voor een nieuwe ronde. Het team zegt te verwachten dat de baan sneller wordt en het risico niet wil nemen Q2 niet te halen. De Vries zet in het vervolg de achtste tijd neer en is daarmee sneller dan Verstappen (9e) en teamgenoot Tsunoda (14e).
Waar De Vries het hele weekend de snellere AlphaTauri-coureur is, lijkt hem dat niet te lukken op het moment waar het om gaat. Tsunoda's snelste tijd wordt echter afgenomen waardoor De Vries toch voor hem start. Tsunoda hield zich namelijk niet aan de track limits in bocht vijf.
© Red Bull Content Pool
Van tevoren had de coureur uit Uitwellingerga op meer gehoopt, maar het team is content. "Je kan tevreden zijn met jezelf", aldus engineer Pierre Hamelin over de boordradio. Dat is De Vries echter niet. "Ik ben heel erg teleurgesteld", verklaart hij tegenover Viaplay. "Ik denk dat we snel en competitief waren, maar doordat ik twee keer gespind ben, had ik in Q2 geen nieuwe banden meer."
"Ik was de enige in die extreme situatie en dan is het moeilijk om je te plaatsen voor Q3. De snelheid was goed. We hadden eigenlijk rond de twaalfde plek moeten staan."
Ik ben teleurgesteld omdat ik weet dat er meer in had gezeten.
Nyck de Vries
De Vries legt uit dat het lastig rijden was op de opdrogende baan. "Overal was het eigenlijk droog, op een paar gladde witte lijnen na. Maar in bocht 11 - ik kon het niet zien - was het blijkbaar toch nog nat. Je moet vertrouwen hebben om een goede tijd neer te zetten. Ik denk dat ik daar iets te optimistisch was waardoor ik me twee keer vergaloppeerde. Ik ben teleurgesteld omdat ik weet dat er meer in had gezeten."